Бившият CEO на Legendz Sports, Люк Кинг, ще плати $12,6 млн глоба

Новини

Бившият главен изпълнителен директор на онлайн оператора за спортни залагания, Legendz Sports, е бил пощаден от затвор поради съждението на съдията, че незаконните спортни залагания са престъпление без жертви.

В четвъртък федералния съдия в Оклахома осъди Люк Кинг на пет години пробация, чиито първи пет месеца ще бъдат прекарани под домашен арест в дома му в Тексас. Кинг, който беше осъден през 2015 г. по обвинения в незаконно залагане на хазарт и заговор за изпиране на пари, бе осъден също да плати $12.6 милиона.

През 2013 г. Министерството на правосъдието и прокуратурата на САЩ за Западния окръг Оклахома обвиниха 34 лица, свързани с операции на Legendz, лицензирана от Панама. Всички останали обвиняеми вече са осъдени.

Американският окръжен съдия, Стивън Фриот, отказа да затвори Кинг зад решетките, отчасти поради виждането си, че спортните залагания не са в ущърб на обществото като цяло. По време на присъдата в четвъртък Фриот цитира писмо на двама други обвиняеми от Legendz, които предполагат, че пробацията е за двойката.

NewsOK цитира писмото, в което се казва, че началникът на съдебните изпълнители не е видял „заплаха за обществото“ при предоставянето на двойната пробация, базирана на „всички“ законни „спортни хазартни игри в САЩ, заедно с факта, че никой не е бил физически наранен и никой не е бил принуден да направи залози”.

Съдия Фриот също отправи заключение към DOJ, че е на лице участие в „обезсърчаващо“ поведение както по време на разследването, така и при разясняването на случая на Кинг. Фриот открои пълномощника на DOJ, Джоун Хан, който беше излязал извън Оклахома, за да помогне на прокуратурата, за непрофесионално поведение.

Фриот заяви, че правителството „е играло бързо и е разплело фактите“, включително твърденията им, че Legendz се е заел със залози от $1 милиард. Въпреки това, Фриот настоява, че злоупотребата с DOJ не играе роля в присъдата на Кинг.

Двугодишното забавяне на присъдата на Кинг се основаваше на необходимостта на Фриот да определи размера на финансовото наказание. Правителството е търсило $222 милиона в брой, заедно с три превозни средства, пет парцела земя и много други материални неща.

Фриот определи цифрата от $12,6 милиона през март, след като определи, че правителството е излъгало, че Legendz е единственият източник на приходи на Кинг през годините, в които е в бизнеса.

По ирония на съдбата, присъдата на Кинг бе издадена един ден преди държавният секрет в Оклахома да гласува с 22-16 срещу законопроект, който би одобрил законни спортни залагания в щата, ако федералното правителство вдигне дългогодишната си забрана срещу дейността.