Законодателите в Индия търсят мнения относно легализирането на залаганията

Новини

Законодателите в Индия търсят мнения относно легализирането на залаганията страната

Правната комисия на Индия иска да чуе мнението на държавните асоциации по въпроса за легализирането на залаганията в страната, преди да представи препоръките си.

Върховният съд на страната бе натоварен със задачата да преразгледа възможността за законно извършване на спортни залагания и хазартни игри в казината, следвайки препоръките, направени от комисията Lodha, за легализиране на залаганията чрез влязло в сила законодателство.

Във вторник ESPN съобщи, че секретарят на Законодателната комисия, Санджай Сингх, е изпратил писмо до борда за контрол на крикета в Индия (BCCI), като поиска член асоциациите да предадат мненията на сдружението по въпроса за залаганията колкото е възможно по-скоро.

Сингх заяви, че журито, което търси забележки и предложения на заинтересованите страни, „счита, че възгледите на вашата асоциация ще бъдат ценни при формулирането на нейните препоръки относно залаганията„.

Служител на BCCI обаче заяви пред спортния новинарски пункт, че легализирането на залаганията в Индия „не може да бъде наполовина„.

Ако легализирате залаганията, тогава кой ще ги управлява? Ще се прави от правителството или ще има определени компании? Ще има ли структура за тези компании? Мислили ли сте за система, в която се нуждаете от центрове за помощ при пристрастяване към хазарт? В Индия няма достатъчно центрове за проблеми с алкохола, забравете за такива за залагания „, се казва в доклада.

От години Индия се бори с това дали да легализира спортните залагания. Поддръжниците настояват, че легализацията ще донесе допълнителни приходи на правителството, като същевременно ще намали вероятността от скандалите за уговаряне на мачове, които поразиха крикета през последните години.

През юли 2016 г. Върховният съд оказва натиск върху правителството да направи нещо по въпроса за залаганията въз основа на препоръките на комисията Lodha, която се ръководи от бивш главен съдия, който открива, че правните залагания вероятно ще намалят честотата на спортните скандали.

Дебатът за легализирането на залаганията е тема в индийския крикет, откакто скандалът за уговаряне на мач разтърси спорта през 2000 г.

Някои индийски щати са избрали да одобряват ограничени възможности за хазарт в рамките на своите граници, като най-вече включват лотарии и конни надбягвания, докато Гоа и Сиким могат да претендират, че са единствените в момента активни в Индия казино региони.