Проблемът с хазарта е свързан с травми от детството

Новини

Проблемът с хазарта е свързан с травми от детството

Оценете новината

Проблема с хазарта е свързан с травми от детството

Ново проучване, свързва проблемите с хазартни игри с травми от детството, помрачава дебата дали характера или възпитанието играят по-голяма роля в пристрастяването към хазарта.

Ново проучване на повече от 3,000 мъже от изследователите в Университета в Линкълн, Великобритания установи, че малко повече от една четвърт от лицата, идентифицирани като патологични комарджии, са станали свидетели на насилие в домовете си като деца.

Според проучването, публикувано в списание Addictive Behaviors, около 23% от респондентите, идентифицирани като проблемни играчи – т.е. показващи по-малко вредни отношения с хазарта, отколкото техните патологични братя, също съобщават, че са станали свидетели на насилие у дома. Редовните играчи, които нямат проблем са само 8%.

Подобни резултати бяха открити и за респондентите, които съобщиха, че са били физически насилвани в детска възраст, като 10% от патологичните играчи съобщават, че са жертва на насилие, срещу 9% за проблемните играчи и 4% – непроблеми играчи.

Изследователите твърдят, че този модел – нанесена травма в детството, води до по-сериозен проблем с хазарта – се конкурира с други, при които се отчитат свързани рискови фактори, като злоупотребата с наркотици или бездомността.

Лидерът на изследването, д-р Аманда Робъртс, каза, че резултатите показват, че „проблемният хазарт не се случва сам, а може би е симптом на други социални, поведенчески и психологически проблеми на някои хора„.

Робъртс отбелязва, че „общите преживявания на стресови събития в живота“ в зряла възраст не са свързани със „същите екстремни психологически реакции„, което предполага, че асоциациите с травматични събития от ранна възраст може да увеличат уязвимостта към развиващите се проблеми с хазарта.

Проучването противоречи на многобройни други проучвания, които предлагат неврологични доказателства, за да теоретизират, че проблемът с комарджиите се ражда, а не се създава. След това отново проучването оставя отворена възможността патологичните комарджии, които са станали свидетели на насилие в дома си, да са били потомство на патологичните комарджии.

Проучване от 2014 г. установи, че роднините на патологичните комарджии са осем пъти по-склонни да развият собствени проблеми с хазарта. Проблемът с хазарта има силни връзки с лошия контрол на поривите, което би могло да обясни защо проблемните комарджии са по-склонни да се нараняват физически в отговор на стреса.