Турция подготвя двугодишна кампания срещу хазарта

Новини

Турция подготвя двугодишна кампания срещу хазарта

Оценете новината

Турция се готви да стартира голяма кампания срещу хазарта, която организаторите предполагат, че може да продължи до две години.

В понеделник про-правителствената медия Daily Sabah съобщи, че турското правителство е подготвило голяма кампания за борба с незаконния хазарт, както на сушата, така и онлайн. Полицията се координира с министерствата на вътрешните работи и правосъдието, както и със службата по приходите по работата с кампанията, чиято дата на стартиране не е посочена.

Кампанията ще изисква помощта на банките в страната, за да ограничи способността на местните играчи да прехвърлят пари на и от забранени сайтове за онлайн хазарт. Като показва, че е време да се помисли за модернизиране, като банковия регулатор и агенцията за надзор (BDDK) също ще се опита да насочи комарджиите да опитват да финансират своята онлайн хазартна дейност чрез „алтернативни методи за разплащане“, включително използването на криптовалути като Bitcoin и Ether.

По същия начин Националният орган за информационни и комуникационни технологии (BTK) ще наблюдава връзката между хора, които популяризират незаконни хазартни игри чрез търсачки или други рекламни методи, като „интернет страници, които излъчват телевизионни предавания и порнографски материали като корица за рекламиране на сайтове за хазарт.

BTK също така планира да следи всички комарджии, които всъщност успяват да продължат да покровителстват неупълномощени сайтове за хазарт.

Действителните организатори на хазартната дейност ще бъдат изправени пред повече „наказателни мерки“, включително огромни глоби за интернет кафенета, които позволяват на клиентите да имат достъп до сайтове за онлайн хазарт. Правителството ще започне кампания за повишаване на осведомеността, насочена към младите хора, с достатъчно обозначение в интернет кафенетата, като ги предупреди за непрепоръчимостта на такава дейност.

Бъдещето не е много по-розово за организаторите на наземни хазартни игри, тъй като правителството възнамерява временно да конфискува всички места, където се организира незаконна хазартна дейност. Правителството също така планира да закрие правните пропуски, които позволиха на някои организатори на хазартни игри – понякога  покровителството на политически партии – да възобновят неодобрената си дейност на различни места само дни, след като полицията ги затвори.

Списъкът на легалните възможности за хазарт в Турция е кратък, като местните жители са ограничени до лотарията Milli Piyango и държавния букмейкър SporToto. Турският президент Реджеп Ердоган (на снимката) неотдавна се опита да убеди колегата си в съседна Грузия да затвори казината в страната, защото твърде много турци преминават през границата, за да залагат, след което се прибират в къщи и ядосат жените си