Сайтовете за онлайн хазарт са изправени пред заплаха от DDoS атаки от телефони с Android

Новини

Сайтовете за онлайн хазарт са изправени пред заплаха от DDoS атаки от телефони с Android

Операторите на онлайн хазартни игри трябва да са наясно с новото разнообразие от атаки за разпространение на отказ от услуга (DDoS), които наскоро поразиха уебсайтове по целия свят.

Тази седмица технологичният гигант Google бе принуден да очисти около 300 приложения за Android от онлайн пазара на Google Play, след като учените откриха скрит злонамерен софтуер, който позволи на новия бот, наречен WireX, да командва 70k мобилни телефони в повече от 100 страни, за да унищожи злонамерени уебсайтове.

Въпросните приложения бяха обикновени продукти, предлагащи тонове за звънене, медийни плейъри и други подобни, и бяха програмирани да работят на заден план, позволявайки на организаторите на WireX да използват заразените устройства, дори и да не се използват приложенията.

В някои случаи хората зад WireX се свързаха с целеви уебсайтове, за да поискат откуп, преди да отключат своя бот за онези, които не плащаха. Атаките започнаха бавно в началото на август, като се засилиха драстично в средата на месеца, след което изследователите започнаха да заснемат източника на атаките.

В официално изявление Google заяви, че компанията „е в процес на премахване на [засегнатите приложения] от всички засегнати устройства“.

Онлайн злодеите стават все по-креативни в усилията си за изграждане на все по-големи ботове. Миналата есен един нов бот, наречен Miral , изнудваше стотици хиляди необезопасени устройства, за да отключи DDoS атаки в невъобразим мащаб.

Сайтовете за онлайн хазарт – особено тези за спортни залози, които разчитат на събития, фокусирани върху фиксирани дати в календара – обикновено са най-важните цели за DDoS атаки. Миналия ноември уеб сайтът на букмейкъра William Hill бе осакатен офлайн в продължение на дни след атака, за която се смяташе, че е свързана с бота Miral.

Усилията на Hills да възвърне контрола върху онлайн присъствието си предизвикаха внимание от някои оператори, базирани в Коста Рика, които с историята си на големия пазар на спортни залагания в САЩ бяха главни цели на DDoS откакто започна феноменът и по този начин постигна висока степен на сигурност при отстраняването на подобни атаки.