Парагвай ще проведе търг за монопол в спортните залагания

Парагвай ще проведе търг за монопол в спортните залагания

Оценете новината

Парагвай ще проведе търг за монопол в спортните залагания

Парагвай планира да разтърси своята индустрия за спортни залагания, като намали сегашните седем лицензирани оператора само до един.

Миналата седмица RDN.com съобщи, че Националната комисия по хазартни игри в Парагвай (Conjazar) подготвя системата „може да има само един“, принуждавайки съществуващите седем оператора за спортни залагания да се състезават за една монополна концесия.

Според Conjazar по-голямата част от седемте оператора за залагания са работили с временни лицензи, издадени от изпълнителната власт преди година и половина, въпреки че един оператор – Daruma Sam SA, който работи под марката Aposta.la (въпреки че тази марка е обект на спор за запазена марка с друг временен лицензополучател) – провежда търговия на дребно и онлайн залаганията в Парагвай от 2014 г. насам, което може или не може да му даде предимство във войната за оцеляване.

Conjazar обоснова решението си да оптимизира сектора на залаганията в страната като средство за увеличаване на данъчното облагане на правителството. Правителството на тази страна с по-малко от 7 млн. души понастоящем таксува операторите на 4% от приходите им от залагания, но в следствие на това държавата събира само около $ 140 000 на месец. Теорията е, че един оператор ще бъде готов да плати по-висока ставка, ако правителството елиминира конкуренцията му.

Президентът на Conjazar, Хавиер Балбуена каза за радиото, че търгът за концесията за залагания ще започне да тече след няколко месеца. Междувременно Conjazar възнамерява да проведе кампания за затваряне на оператори за спортни залагания, които работят по разрешения, издадени от местни общини, но които не са получили разрешение от националния регулатор.

Парагвайските законодатели в момента се занимават със Закон 1016/97, според който Conjazar се установява като отделен от Министерството на финансите, а Балбуена казва, че увеличеното данъчно вземане от концесията за залагане би помогнало на новорегистрирания регулатор да финансира дейността си. Conjazar има само около 20 служители, които споделят само две превозни средства, а Балбуена каза, че това е недостатъчно за поддържане на надлежен надзор над местната индустрия.

В допълнение, Балбуена твърди, че преходът от наземни хазартни игри към онлайн игри изисква от Conjazar да използва голяма част от сегашния си бюджет при наемане на външни консултанти, за да разбере промяната в игрите.

Съществуват данни, че в Парагвай има пет наземни казина, които също работят под временни лицензи. Но Балбуена се оплака, че „ние дори не знаем колко казина има в Асунсион, нито как те биват таксувани.“ Балбуена каза, че новият закон и обещанието му за допълнителни финансови средства „ще ни позволят да уловим тези приходи, които днес са загубени в общините„.