Русия блокира Google за пренасочване към онлайн хазарт

Новини

Руските контролни органи временно блокираха достъпа до търсачката Google за връзки към забранен домейн за онлайн хазарт.

В четвъртък много руски интернет потребители прекъснаха временно достъпа до домейна Google.ru заради една от страниците на търсачката, която пренасочва към онлайн домейн за хазарт, свързан с руския букмейкър Fonbet, което принуди някои местни интернет доставчици (ISP) да блокират достъпа към Google.ru.

През юни 2016 г. Федералната данъчна служба на Русия разпореди на Roskomnadzor да включи домейна Google.ru, който е в нарушение, в постоянния черен списък на забранените уеб сайтове. На Google беше дадена една година за отстраняване на пренасочването, но очевидно не бяха предприети никакви действия.

Много руски интернет доставчици са автоматизирали своите блокиращи системи, за да поддържат темпото с плашещия обем от домейни, които Roskomnadzor добавя към своя черен списък – и по този начин да избегнат новите сериозни глоби, ако не успеят да реагират своевременно – което доведе до предупреждения за „ограничен достъп“, които някои руснаци откриха, когато се опитаха да заредят търсачката на Google в четвъртък.

След като постъпиха оплаквания от клиентите, Google осъзна грешката си и коригира нарушението, след което Roskomnadzor премахна домейна от своя черен списък, автоматичните системи на ISP си свършиха работата и достъпа бе възстановен.

Roskomnadzor е най-доволен от всички европейски регулаторни органи, които са въвели черни списъци за онлайн хазарт, като добави още 1732 онлайн домейна за хазарт към своя списък само за седемте дни от 15 до 21 юни. Само сайтовете, свързани с Fonbet, представляват 311 от тези забранени домейни.

Тази седмица руската Дума одобри законодателство, което ще улесни Roskomnadzor да блокира „огледалните“ сайтове на компании, включени в черния списък, без да се налага да иска разрешение от съда за блокиране на всеки отделен домейн. Новият закон, въведен през февруари, ще влезе в сила на 1 октомври.

Тази седмица също така се проведоха срещи със заинтересованите страни, за да се обсъди ново законодателство, което би наложило допълнителни ограничения върху използването на виртуални частни мрежи (VPN) и други системи, които дават възможност на руснаците за достъп до сайтовете, за които правителството не иска да имат достъп.

Rubablacklist.net съобщи, че заинтересованите страни – VPN услуги, доставчици на интернет услуги, доставчици на мобилни комуникации, финансови институции, търсачки и т.н. – бяха много скептични, че предложеното законодателство ще постигне поставените цели, но протестите им не бяха чути. Законопроектът се подготвя за второ четене в Думата.