Полша актуализира черния си списък

Новини

Полша актуализира черния си списък

Оценете новината

Полша актуализира своя черен списък на онлайн хазартните домейни, които планира да блокира от началото на това лято.

В петък полското Министерство на финансите добави още имена в своя списък с домейни, за които се смята, че предлагат онлайн хазартни услуги на полските играчи без необходимия местен лиценз. Списъкът направи първото си представяне миналия месец в тестов режим, но оттогава министерството реши, че е време официално да посочи имена (домейни).

Списъкът съдържа няколко познати имена, включително Marathonbet, Bet-at-home и Vulkanbet. По-голямата част от домейните са .com или .eu, въпреки че има един полски сайт, лицензиран от Kahnawake – Pankasyno.pl, както 10futuriti.ru, лицензиран от Кюрасао.

Съгласно изменения Закон за хазарта в Полша, приет през декември миналата година, всички онлайн оператори, които не притежават полски лиценз, трябваше да напуснат пазара от 1 април. Много големи оператори спазиха този срок надлежно, вероятно се страхуват, че няма да имат възможността законно да продължат присъствието си в Полша, както и, че това може да им създаде проблеми с регулаторите в други, по-доходоносни европейски онлайн пазари.

От 1 юли министерството ще започне да принуждава местните доставчици на интернет услуги да блокират достъпа до домейните от черния списък. Полските доставчици на интернет услуги трябва да блокират достъпа до 48 часа на домейна, който се появява в черния списък, а също те трябва да възстановят достъпа до такъв отново в рамките на 48 часа след неговото премахване от черния списък. Неспазването на тези правила ще направи ISP отговорни за глоби до PLN 250 000 (US $ 64 500) за инцидент.

Telko.in съобщи, че полските доставчици на интернет услуги са разбираемо недоволни от новите правила, отчасти защото инструкциите, които са получили са много неясни. Неизяснен остава въпросът дали доставчиците на интернет услуги са отговорни за блокирането на всички поддомейни на сайтове в черния списък или как следва да пристъпват, ако / когато операторите прибягнат до насочването на клиенти към IP адреси вместо домейни.

Докато някои оператори сигнализират за намерението си да кандидатстват за нов полски онлайн лиценз, повечето изглеждат доволни да изчакат настрани, докато Полша не изпълни обещанието си да промени своя 12% данък върху оборота за спортни залагания.