Немското законодателство за онлайн хазарт спешно се нуждае от внимание

Новини

Немското законодателство за онлайн хазарт спешно се нуждае от внимание

Усилията за узаконяване на онлайн хазарта в Германия може да се окажат неуспешни, ако нейните 16 отделни провинции не изпълнят наскоро предложения междупровинциален договор за хазарта, предупреди министърът на финансите на Саксония-Анхалт, Андре Шрьодер.

Германските законодатели въведоха за първи път закона през 2012 г., за да създадат безопасна среда за хазарт за играчите в страната. Договорът позволява лицензирани онлайн услуги за спортни залагания, ограничавайки потенциалния брой налични лицензи на 20. Тази разпоредба е оспорена по-късно от Съда на Европейския съюз на основание, че горната граница на лицензите възпрепятства свободното движение на услуги между държавите-членки на ЕС.

Първите лицензи на операторите бяха издадени през 2014 г., но редица кандидати, включително големи имена на пазара, като Betclic Everest и Tipico, нямаха успех в своите молби, което доведе до отправянето на правно предизвикателство срещу новото законодателство.

Последвалото регулаторно изменение през март 2017 г. увеличи тази горна граница на лицензираните оператори на 40, като има 35 международни оператора за залагания, които проявяват интерес към навлизане на германския пазар.

В интервю за уебсайта на Presseportal Шрьодер каза: „Министър-председателите на всички федерални провинции се споразумяха за промени в договора за хазарт, което беше дълга борба и процес на претегляне на дълговете, главно за решаване на проблемите на привеждането в сила на действащите разпоредби – онлайн казина и спортни залагания – и за гарантиране на защитата на потребителите.

„Саксония-Анхалт подкрепя на това споразумение за игри с неговите изменения. Вече е важно да се гарантира ратификацията.“

За да бъде приет междупровинциалния договор, всичките 16 отделни провинции трябва да одобрят и приемат законодателството до 1 януари 2018 г., но Шрьодер сега призовава другите провинции да се движат бързо и да ратифицират законодателството, за да избегнат прекратяването на договора.

Шрьодер добави: „Ако ратификацията се провали в отделните провинции, тези разпоредби не могат да се прилагат на национално равнище от 1 януари 2018 г. Това ще е жалко, защото тогава действащите разпоредби ще продължат.

„Тогава проблемите с изпълнението ще продължат. Ето защо ние много се занимаваме с ратификацията на провинциите. Ако това не е така, трябва да обмислим как можем да се справим с последователността на настоящите регулации и какво можем да направим, за да защитим потребителите.“

Торстен Мейнберг, лидер на German Lotto and Totoblock (DLTB), отразява коментарите на министър Шрьодер, казвайки: „Ако договорът не бъде ратифициран, спортните залагания ще останат в сивия сектор и нелегалните хазартни игри не могат да бъдат ефективно контролирани. Чуждестранните  доставчиците на хазартни игри, които не притежават германски лиценз, масово нападат публично ориентираната хазартна игра и пренебрегват защитата на потребителите. Необходими са бързи действия.“