Ръстът на Svenska Spel изпреварва международните хазартни сайтове

Новини

Ръстът на Svenska Spel изпреварва международните хазартни сайтове

Оценете новината

Ръстът на Svenska Spel изпреварва международните хазартни сайтове

Шведският държавен онлайн хазартен оператор се радва на двуцифрен ръст през първата половина на 2017 г., и все още е по-добре от международните онлайн лицензирани оператори.

Данните, публикувани миналата седмица от регулаторния орган за хазартни игри – Lotteriinspektionen, показват, че общият оборот на пазара на хазартни игри е малко над SEK 11 млрд. ($ 1.38 млрд.) за шестте месеца, приключващи на 30 юни, подобрение с 3% спрямо същия период на миналата година.

Държавният монопол на Svenska Spel отчита по-висок общ оборот с 2% до SEK 4.3 млрд., тъй като печалбите в онлайн хазарта (SEK 1K, + 12%) не са достатъчни, за да компенсират спада на наземните игри (SEK 3,3 млрд., -5%).

За разлика от тях, не-шведските участници, излъчващи дигиталните си сигнали в страната, са докладвали за скок на шведския пазарен оборот със 17% до SEK 2,66 млрд.. Сумата, генерирана от тези международни сайтове, представлява почти една четвърт от общия шведски пазар.

Неотдавнашно проучване на шведския пазар от консултантската компания Mediavision установи, че 61% от всички нови онлайн акаунти за хазарт, създадени през изминалата година, са били с международно лицензирани оператори. Оператор от Обединеното кралство претендира за 9% дял от новите онлайн сметки, докато марката Unibet на Kindred Group се нарежда на второ място с 8%, а мобилният казино оператор, Leovegas – на трето със 7%.

Швеция твърди, че се стреми да преразгледа своя онлайн пазар на хазартни игри, като прекрати онлайн монопола на Svenska Spel и позволи на международните оператори да кандидатстват за местни лицензи. Смяната обаче няма да настъпи, докато не бъдат проведени националните избори през септември.

Що се отнася до останалите шведски местни оператори, монополът на ATG за конни надбягвания отчита ръст в общия оборот с 3% до малко под SEK 2 млрд.

Държавния лотариен оператор отчита смесени резултати, като продажбите на лотарията са се понижили с 1% до SEK 1.2 млрд., People Games бележи спад с 5% до SEK 273 млн., тазгодишните резултати на IOGT-NTO също са по-ниски с 2% до SEK 149 млн. А SAP/SSU операциите се радват на ръст от 2% до SEK 109 млн.