Република Грузия обмисля забрана за онлайн хазарта

Новини

Република Грузия обмисля забрана за онлайн хазарта

Оценете новината

Република Грузия обмисля забрана за онлайн хазарта

Република Грузия обмисля пълна забрана на онлайн хазарта като част от регулаторните си промени по отношение на хазарта, въпреки че не всички в правителството са убедени, че това е добра идея.

Миналата седмица грузинските медии съобщиха за несъгласие между двете специални комисии, натоварени със задачата да проучат законите за хазарта в страната. Една от тези комисии се организира от народните парламентаристи, а другата от бюрократите в Министерството на финансите.

Според доклада парламентаристите настояват за пълна забрана на онлайн хазарта, докато финансовите служители са скептични, че такава забрана би довела до значително намаляване на онлайн хазартната дейност, предвид опита на други страни, които са се опитали да наложат подобни забрани.

Заместник-министърът на финансите Лаша Хутшишвили заяви, че анализът на отдела му за нетния ефект от забраните за онлайн хазарт на други държави е заключил, че „в момента няма ефективни механизми за действителна забрана на онлайн игрите. Милиони от държавния бюджет се изразходват за такива мерки, но напразно.

Грузинците трябва само да погледнат състоянието по северната си граница с Русия или южната си граница с Турция, за да видят безсмислието да се опитват да вкарат интернет ентусиастите в рамка. Понастоящем Русия блокира около 1500 хазартни сайтове на седмица, а докато Турция неотдавна обяви планове си за удвояване на усилията си за премахване на незаконните хазартни игри, големите компании като GVC Holdings, базирани в Обединеното кралство, продължават да получават значителни приходи от турските си онлайн операции.

Не е ясно дали онлайн забраната, която законодателите търсят, се отнася за всички онлайн оператори или просто за тези международни оператори, които се конкурират с местните оператори като Adjarabet, Iveriabet или дигиталните операции на националната лотарийна партия в Грузия.

През месец юли Министерството на финансите обяви плановете си за създаване на отдел за политика по отношение на хазартната политика, на която бе даден мандат да разработи регламентите за хазарта съвместно със заинтересованите страни, като същевременно осигури подходяща защита на потребителите за местните комарджии.