Международните оператори отнемат голям дял от шведския хазартен пазар

Новини

Международните оператори отнемат голям дял от шведския хазартен пазар

Оценете новината

Шведските местни оператори за хазартни игри отчитат лек спад през първото тримесечие на 2017 г.

Тъй като спадът при местните лицензирани оператори се компенсира от доходите на международно лицензираните онлайн конкуренти.

Данните, публикувани в четвъртък от шведския хазартен регулатор Lotteriinspektionen, показват, че общият пазар на хазартни игри в страната се радва на оборот от SEK5,4 милиарда (US $ 617,2 милиона) за трите месеца, приключващи на 31 март. Сумата е само с 0,2% повече от същия период на миналата година.

Операторите на онлайн хазартни игри, които са лицензирани на международно ниво и обслужват шведския пазар, обаче, отбелязаха, че техният дял от пакета нараства с 13% в сравнение със същия период на миналата година до SEK 1,25милиарда. В същото време шведските лицензирани оператори отчитат спад от 3% до малко под SEK 4.2 милиарда.

Локалният спад бе още по-ясно изразен при държавния монополист Svenska Spel, който регистрира спад от 5% до SEK 2,16 милиарда. Тези цифри се дължат изцяло на наземните операции, които бележат намаление с 9% в сравнение с миналата година, а онлайн хазартните операции се подобриха с 6%.

Монополът на ATG за конни надбягвания отчита компенсиране между наземните и онлайн операциите. Въпреки че общите приходи са равни на SEK954 милиона, онлайн компонентът е нараснал с 10% до SEK536 милиона, докато операциите на сушата спадат с 10% до SEK 417 милиона.

Шведските лотарийни оператори бяха смесени, тъй като приходите от лотарията на Postcode възлизаха на 3% до SEK623 милиона, а докато онлайн продажбите й са нараснали с 22%  сравнение със същия период на миналата година, онлайн продажбите са само SEK 11 милиона. Лотарията People Games имаше лошо тримесечие.

Швеция е в процес на реформиране на пазара на хазартни игри, за да даде възможност на международните онлайн оператори да кандидатстват за местни лицензи. Много оператори вече са изразили интерес да придобият такива, дори и да не са особено очаровани от 18% данък върху брутните приходи от хазартни игри, препоръчан от експертна група, оправомощена от правителството.

Пазарното преустройство ще сложи край на онлайн монопола на Svenska Spel, но пазарът на казино и игрални автомати в страната ще остане извън обхвата на чуждестранните оператори. Задържането на наземния монопол най-вероятно ще се дължи на желанието на правителството да си осигури по-голяма печалба, ако след това изпълни плановете си да приватизира Svenska Spel.