Норвежките банки ще блокират онлайн хазартните плащания

Новини

Норвежките банки ще блокират онлайн хазартните плащания

Оценете новината

Норвежкият хазартен регулатор нареди на местните банки да прекратят потока от пари между местните комарджии и неоторизираните онлайн оператори за хазарт.

Норвежката медия, Klassekampen, наскоро съобщи, че местния орган по хазартни игри (Lotteri-og Stiftelsestilsynet) е издал заповед на 29 март, с която банките трябва да прекратят обработването на сделки със седем дружества от 24 април след одит за предполагаема незаконна дейност.

Засегнатите компании включват пет международни платежни оператори – Worldpay, Earth Port, Trustly, Inpay и Entercash – докато другите две компании са местни фирми, свързани с операторите на игри Stay Cool и дъщерното дружество Betclic Everest Group, Mangas Gaming.

Норвегия поддържа силно сцепление на своя пазар на хазартни игри, като запазва най-голямата активност извън малките лотарии за държавната Norsk Tipping. Местното правителство забави възможността за отваряне на пазара за международни онлайн оператори, но тези надежди бяха разбити през декември миналата година, когато беше решено, че частните оператори няма да са склонни да се подчинят на идеята на правителството за социална отговорност.

NGA заяви, че през последните седем години през тези седем компании са генерирали общо NOK 2,26 милиарда ($256 милиона), а за първите два месеца на 2017 г. са натрупани още NOK 500 милиона. Според съобщенията, мащабът и обемът на сделките са шок за NGA, което ги кара да се опрат на банките за помощ.

Klassekampen твърди, че онлайн играчите за хазартни услуги на Betsson са били клиенти на Worldpay, докато Unibet на Kindred Group е най-асоцииран с Earth Port.

Говорителят на Betsson, Ким Руд Питерсън, отказа да заяви дали компанията използва или не някой от засегнатите платежни методи, но твърди, че тактиката на NGA представлява „нарушение на законите на Европейския съюз“. Питерсън настоява, че „Betsson ще продължи да предлага развлекателни игри на норвежците“ явно не мисли, че тактиката на NGA за вкарване на ред „ще ни засегне значително“.