Лотариен измамник е осъден на 25 години затвор

Новини

Лотариен измамник е осъден на 25 години затвор

Оценете новината

Лотариен измамник е осъден на 25 години затвор

Лотарийният измамник, Еди Типтън, е осъден на 25 години затвор, точно когато Америка стигна втория най-голям джакпот в историята на Powerball.

През юни Типтън сключи сделка с прокурорите от Айова, за да се признае за виновен за едно единствено разглеждане на текущото престъпно поведение, свързано с неговата роля в конспирация за изработване на схема за измама на мулти-щатската лотарийна асоциация (MUSL). По това време прокурорите обявиха, че ще търсят максимално наказание.

Във вторник съдията от районния съд Брад Маккол осъди Типтън на максимума от 25 години затвор, въпреки че Типтън ще може да бъде освободен със заповед в срок от три години. Съдията от Уисконсин преди това осъди Типтън на пет и половина години, след като се призна за виновен за кражба, измама и компютърно престъпление, но Маккол ще може да наложи едновременно двете присъди.

Типтън и неговите съмишленици – брат му Еди Типтън и приятелят им Робърт Роудс – твърдят, че са измамили седем джакпота в пет различни щата в продължение на няколко години, преди тяхната измама да бъде разкрита през 2011 г., когато направиха опит да се покрият, тогава те спечелиха най-голямата си награда , Iowa Lottery Hot Lotto джакпота в размер на $16,5 милиона.

Типтън преди това е работил като директор за компютърна информационна сигурност в MUSL, работа, която му позволяваше достъп до MUSL сървъри. Типтън инсталира устройство „rootkit“, което причини генератора на произволни номера на сървърите да изтегли специфичен тираж, , за които измамниците биха купили гарантирани печеливши билети.

Томи Типтън, Родос и някои други приятели бяха натоварени да претендират за наградите в замяна на намаление на печалбите. Томи Типтън в момента излежава 75-дневна присъда в Тексас, а Роудс, който се призна за виновен за измама, ще бъде осъден в петък.

Братята Типтън трябва да платят $ 3 милиона компенсация на различните лотарии, които са измамили, а Еди Типтън е отговорен за $2,2 милиона от тази сума. Типтън обаче заяви пред съдия Маккол, че не е сигурен как ще успее да върне сумата.

Междувременно джакпотът Powerball в сряда се очаква да достигне $700 милиона, като се нарежда на второ място след миналогодишния рекорд от $ 1.6 млрд., който беше спечелен от трима победители. Те ще си получат печалбата на части от по $700 млн., плащанията ще бъдат годишни за над 29 години, а еднократната парична опция ще бъде на стойност $443 млн. (минус 25% към IRS за местните щатски такси). Джакпотът на Powerball не е удрян от юни.