Франция и Гърция се радват на ръст в приходите от хазарт през Q3 на 2017

Новини

Франция и Гърция се радват на ръст в приходите от хазарт през Q3 на 2017

Оценете новината

Франция и Гърция се радват на ръст в приходите от хазарт през Q3 на 2017

Нетната печалба на гръцкия гигант OPAP се повиши със 64% през третото тримесечие на 2017.

Гръцкият гигант OPAP обяви впечатляващо увеличение на нетната печалба от 64% за периода юли-септември, главно поради пускането на видео лотарийни терминали.

Хазартната фирма е реализирала нетни печалби в размер на $56.6 млн. през третото тримесечие, който размер се е увеличил значително от $34 млн., регистрирани през същия период на миналата година.

OPAP е четвъртата по големина фирма за залагания в Европа и предлага услуги за спортни залагания и лотарии в повече от 5 700 магазина в цяла Гърция и Кипър чрез агенти за споделяне на приходи.

OPAP заяви, че сегашните му 5 297 лотарийни терминала са ключов фактор за увеличаване на тримесечните резултати. С този голям брой терминали гръцкият гигант успя да регистрира ръст от 12% в брутните приходи до $ 421 млн. през третото тримесечие на 2017 г.

Предпоследното финансово обновяване на годината идва малко след като парламентът на Гърция прие нов закон за ограничаване на броя на терминалите за залагания с цел да се намали експозицията на хазарта пред обществото.

Новото законодателство ще намали броя на разрешените в страната лотарийни терминали с 10 000, OPAP обаче заяви, че не очаква допълнително въздействие от новия закон.

През 2012 г. OPAP стартира като публична компания и правителството разшири монопола й, като му предостави правото да управлява сегашните 35 000 лотарийни терминали за видео до 2022 г. Този план по-късно беше одобрен от Европейската комисия. По-късно през 2013 г., поради регулаторни предизвикателства, компанията беше напълно приватизирана и с този нов закон OPAP разшири лиценза си с осем години.

Онлайн покерът и спортните залагания във Франция бележат ръст през третото тримесечие

Френският регулатор на игрите, ARJEL, пусна тази седмица третото си финансово обновяване на годината, което показва солиден ръст на приходите, който е предизвикан от подобрението на пазарите за онлайн покер и спортни залагания.

ARJEL регистрира приходи от $639 млн. за трите месеца, приключващи на 30 септември, което е с 23% повече от същия период на миналата година. Този скок в приходите се дължи основно на допълнително увеличение с 23% на онлайн спортните залагания, което възлиза общо на $ 125 млн. през третото тримесечие на 2017 г.

Докато футболът остава най-популярният спорт, и въпреки че няма голям турнир, попадащ в третото тримесечие, той представлява 60% от общата залагателна дейност; конните надбягвания също се оказаха много успешни за тримесечния период, като залаганията се покачиха с 15% на годишна база до $284 млн., а приходите – с 10% до $70 млн..

ARJEL приписва това на новите опростени продукти за залагания, наскоро стартирани от операторите. Освен това регулаторният орган отбеляза също така, че наскоро подобрените програми за лоялност също са помогнали за постигането на тези общи положителни резултати.

През третото тримесечие на 2017 г. онлайн покер сегментът на Франция отбеляза ръст на приходите си с 11% до $67 млн., като отбеляза най-големият ръст за тримесечие от почти шест години. Приходите от кеш игри достигат $25 млн., което е с 5% повече в сравнение с миналата година, докато приходите от покер турнири са скочили с 14% до $41 млн..

Освен това онлайн покер залозите са се подобрили с 9%, надхвърляйки бариерата от $ 1 млрд.

В изявление ARJEL заяви: „Положителната динамика на пазара за спортни залози, наблюдавана от отварянето на пазара за онлайн игри, се разширява още веднъж през това тримесечие.

„Това се дължи на увеличаването на броя на спортните залагания; близо 301 000 играчи са били активни всяка седмица през третото тримесечие, като тази цифра е 239 000 през миналата година. „