888 напуска Полша, а Facebook се наблюдава за незаконен хазарт

Новини

888 напуска Полша, а Facebook се наблюдава за незаконен хазарт

Оценете новината

Полша продължава да затяга националния си пазар за хазартни игри, като принуждава оператори като 888 Holdings, които не притежават местен лиценз за хазарт да напуснат пазара.

Тази седмица полските покер играчи съобщиха, че 888Poker е информирал своите клиенти, че възможността да играят в сайта е на разположение до 5 юни. Сайтът, който вече блокира новите играчи като забрани създаването на сметки, заяви, че изходът е бил определен след „преоценка на бизнеса“.

Миналия декември законът за хазарта в Полша бе изменен, за да забрани изрично хазартните оператори, които не притежават местен лиценз. Министерството на финансите предостави на местните доставчици на интернет услуги срок до 1 юли, за да започнат блокирането на всички онлайн домейни за хазартни игри, маркирани в процъфтяващия черен списък на сайтовете, за които се смята, че нарушават новия закон.

Този черен списък продължава да расте и сега съдържа около 235 домейна – бледо копие на подобни списъци на други европейски пазари, но все пак нараства. И социалният медиен гигант Facebook може скоро да намери името си в списъка на министерството, според заместник-министъра на финансите Вислав Янчик.

В изявление в парламента по-рано този месец Янчик обяви, че Националната данъчна служба наблюдава сайтове за социални медии, за да установи „случаите, при които хазартните игри са организирани в нарушение на закона за хазарта“.

Миналата седмица министерството даде изявление, за да даде яснота по отношение на „естеството на игрите“ на игралните автомати. Изявлението на министерството изглежда се отнася до социалната игрална дейност, като отбелязва, че някои слотове, независимо дали са наземни или онлайн, са създадени така, че „не е позволено да се печелят пари или в натура“.

Министерството изглежда предполага, че всяка игра ще се квалифицира като хазарт по закона, ако „съдържа елемент на случайност“ при определяне на резултата. Декларацията подчертава, че само министърът на финансите и развитието е квалифициран да определи дали дадена машина или устройство се квалифицира като незаконна хазартна дейност.