Руската търговска камара приветства букмейкърите, а правителството признава неуспеха на блокирането на домейни

Новини

Руската търговска камара приветства букмейкърите, а правителството признава неуспеха на блокирането на домейни

Руската търговска камара официално приветства локално лицензираните оператори за спортни залагания в своите редици чрез създаването на нова подкомисия за букмейкъри и лотарии.

Във вторник Първата саморегулираща се организация на руските букмейкъри (First SRO) обяви, че  Chamber of Commerce and Industry of the Russian Federation (RFCCI) е създала подкомитет, посветен на „дейността на букмейкърите и тотализаторите„.

Новите приоритети на комисията включват създаването на ефективна система за финансова подкрепа за руските спортове, която играе ролята на консултант в бъдещото регулаторно и правно развитие, включващо залагания, и създава благоприятни условия за по-нататъшно развитие на руската правна индустрия чрез борба с неоторизирани оператори.

First SRO, една от двете съперничещи асоциации на руските букмейкъри, натиска RFCCI за тази стъпка от 2015 г. и членът на First SRO, Николай Оганезов, ще бъде председател на новата комисия.

Оганезов преди това представляваше Bookmakers Self-Regulatory Organization (Bookmakers SRO), преди да се оттегли преди една година. Оганезов твърди, че докато руските букмейкъри не се научат да говорят на единен глас, те „няма да бъдат възприемани като утвърден клон на руската икономика„.

През последните няколко години Русия третира букмейкърите си като малко повече от източник на приходи. По-рано този месец Министерството на финансите обяви, че ще удвои данъците за букмейкърите от 1 януари 2018 г., като следващите увеличения ще продължат до 2020 г., като по този начин ставките ще се увеличат десетократно от сегашното им състояние.

Блокирането на домейни е провал, казва комисаря по комуникациите

Междувременно Николай Никифоров, руският министър на съобщенията, официално потвърди, че блокирането на домейни е неефективен и „старомоден“ метод за предотвратяване на достъпа на руските граждани до забранени онлайн сайтове.

Руски медиен център RBC цитира Никифоров, който казва на законодателите от Дума, че бързият темп на онлайн технологично развитие означава, че „блокиращият метод няма да ни позволи да постигнем желания резултат и технологията винаги ще бъде проектирана по начин, който позволява тя да бъде заобиколена„.

Руският телекомуникационен регулатор Roskomnadzor е безспорен европейски шампион по тежка категория за блокиране на неодобрени сайтове за онлайн хазарт, като рутинно добавя всяка година около 1,500 или повече домейна, свързани с хазарта. Но Никифоров заяви, че такава система е „невъзможна“.

Никога преди Никифоров не е давал сигнали, че предлага по-целенасочен подход, според който е по-добре „внимателно да следи кой търси тази или онази информация, достъп до това или онова незаконно съдържание„. Миналия месец Roskomnadzor стигна до сделка с руски търсачките, за да попречат на местните играчи да намерят забранената информация, която търсят.

През юли руският президент, Владимир Путин, подписа законодателство, ограничаващо употребата на онлайн инструменти, предназначени да осуетят цензурите, включително виртуални частни мрежи (VPN) и други подобни. По-рано този месец шефът на Roskomnadzor, Александър Жарков обяви създаването на специален отдел, който да гарантира спазването на тези правила.