SportPesa прекратява спортни спонсорства в Кения след данъчно решение

Новини

SportPesa прекратява спортни спонсорства в Кения след данъчно решение

Оценете новината

SportPesa прекратява спортни спонсорства в Кения след данъчно решение

Фирмата за спортни залагания „SportPesa” изпълни заплахата си да отложи спонсорствата си на кенийски спортни организации, след като влезе в сила увеличеният данък върху хазарта от правителството.

На 31 декември Федерацията по футбол в Кения (FKF) потвърди, че е получила писмо от главния изпълнителен директор на SportPesa, Роналд Караури, като отбелязва решението на Кения от миналата седмица, че налагането от страна на правителството на единен 35% данък върху всички хазартни продукти е легитимно.

Новата данъчна ставка официално влезе в сила на 1 януари. Съответно Караури заяви пред FKF, че „всички договори между нас са прекратени от 31 декември 2017 г.„. Изминали са по-малко от две години от това петгодишно спонсорство на кенийската Висша лига, на стойност Sh500 млн. ($4.8 млн.), а президентът на FKF, Ник Мендува заяви, че загубата на този поток от приходи ще бъде „голям удар за нас„.

SportPesa също така премахва „пълната стойност“ на сделките си с футболистите на Гор Хамия, AFC Leopards, Nakuru All Stars, Kenya Harlequins и SportsPesa Super 8 League.

Кенийски оператори на залагания се оплакаха, че новият 35% данък върху хазарта – в допълнение към 30% корпоративен данък – би направил техния бизнес нежизнеспособен и поради това Караури предупреди през юли, че компанията му вероятно ще бъде принудена да отстрани всичките си спортни спонсорства.

SportPesa публикува в местната медия, гарантирации на играчите, че компанията планира да „поеме цялата тежест на този данък“ и че залагащите „няма да бъдат засегнати“ от промяната. Компанията също така заяви, че операциите й ще „останат непроменени за момента“ и че Кения ще остане основата на операциите им „в обозримо бъдеще„.

В понеделник Nation съобщи, че SportPesa е обявила намерението си да обжалва решението на Върховния съд въз основа на убеждението на компанията, че конституцията на Кения изисква от правителството да гарантира, че данъчната тежест е споделена справедливо.

SportPesa подкрепя този аргумент, като отбелязва, че други индустрии имат възможност да увеличат цените, когато са подложени на увеличени данъци, но прехвърлянето на разходите на участниците ще ги насърчи да търсят по-икономични опции, достъпни на международно лицензирани онлайн оператори за залагания.