Кенийските хазартни оператори губят съдебното оспорване на новия 35% данък

Новини

Кенийските хазартни оператори губят съдебното оспорване на новия 35% данък

Оценете новината

Кенийските хазартни оператори губят съдебното оспорване на новия 35% данък

Операторите за залагания в Кения ще трябва да се справят с новите си 35% данъчни задължения.

Правителството на Кения одобри нов уеднаквен 35% данък върху всички хазартни продукти това лято, въпреки протестите на операторите, че новата ставка ще направи техния бизнес нежизнеспособен. Новият курс, който започва на 1 януари 2018 г., отбелязва значителен ръст над съществуващите тарифи, които за хазартните операторите са едва 7,5%.

През октомври Националната лотария Pambazuka подаде съдебен иск, в който се твърди, че увеличението на данъците е противоконституционно, тъй като парламентът го е одобрил като елемент в националния бюджет, вместо да подлага самостоятелното законодателство на по-голям обществен контрол.

Съдът обвини и президента Ухуру Кенята, че е превишил правата си при подписването на законодателството, и твърди, че данъкът е наложил неразумна и прекомерна тежест върху индустрията.

В четвъртък, Върховният съд на Кения отхвърли предизвикателството, заявявайки, че е в правомощията на Народното събрание да одобрява бюджета без участието на Сената. Съдът по подобен начин постанови, че Кенята е действал съгласно закона и че претендентите не са успели да докажат, че новият данък няма обществена цел.

Правителството оправдава увеличаването на данъците като средство за възпиране на младите хора да се занимават с хазарт. Кенийските лицензирани оператори се противопоставиха на това, като заявиха, че новият данък в крайна сметка ще бъде прехвърлен върху залагащите, които след това ще прехвърлят своята хазартна дейност в международно лицензирани оператори на залагания, като по този начин ще намалят дела на правителството в приходите от залагания и ще премахнат способността на правителството да контролира дейността по залагания.

Съдия Джон Мативо определи данъчното облагане като „начин за разпределяне на разходите за управление сред онези, които до известна степен имат привилегията да се радват на предимствата, поради което трябва да понесат бремето… налагането му не нарушава непременно правата на гражданите, освен ако не се докаже за противоконституционно.“

Ето какво е мнението на SportPesa.

SportPesa подаде първия съдебен иск срещу закона през октомври, една седмица преди делото срещу PNL. И двете компании са собственост на Pevans East Africa.
Мативо твърди, че „множеството действия по същия въпрос между едни и същи страни“ е „разглеждано като злоупотреба“, тъй като страните „имат задължението да предоставят такава информация на съда, за да не се стигне до противоречиви решения по една и съща тема“.

SportPesa е водещият оператор на залагания в Кения и основен финансов поддръжник на местните спортни отбори и асоциации. Компанията преди това предупреди, че ще бъде принудена да намали значително бюджета си за спонсорства, ако бъде наложен нов данък. SportPesa също заплаши, че ще отстрани всичките си операции в Кения, ако данъкът бъде одобрен. Компанията все още не е коментирала публично решението.