Система за залагане на Фибоначи

Прогресивните системи на залагане не са много известни сред футболни залози, но някои хора твърдят, че могат да ви донесат големи печалби

Разгледахме системата за залагане на Фибоначи, за да видим дали възвращаемостта си струва риска.

Същината на стратегията Фибоначи за залагане на футбол е проста: заложете на равен резултат, а ако загубите, заложете на друг. Повторете този процес, докато не спечелите. Има само две допълнителни – и важни – правила, кото да следвате:

Залагайте на равенство, само когато вероятността е над 2,618.

Увеличавайте размера на залога по начин, който следва последователността на Фибоначи: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 и т.н.

Идеята се базира на теорията от 1989, според която равенството е най-трудно за предвиждане от  букмейкърите и следователно вие можете да се възползвате от това. Идеята е, че докато увеличавате непрестанно залога си, всяка ваша печалба ще бъде по-голяма от предходната ви загуба.

Стратегията Фибоначи в действие

Нека погледнем резултатите от 2011/2012 на Premier League. Тогава имаше 93 равни резултата от 380 игри – следователно 24,5% от всички мачове са завършили с равен резултат.

Това означава, че средно трябва да печелите на всеки четири мача. Или печелившият залог ще е четвъртото число на Фибоначи: 3, а до този момент сте заложили £7 (печелившият залог, добавен към трите неуспешни залога преди това: 1, 1 и 2). Имайки предвид, че средните коефициенти за равен резултат през онзи сезон са били 4,203, това означава че средната ви печалба би била £12.61 (залог от £3, умножен по коефициентът), с печалба от £5.61, когато се извадят заложените пари или това е чистата ви печалба.

За 380 игри, това се равнява на потенциална печалба от £1786.7 – всичко това с първоначален залог от £1.

Недостатъци на стратегията

Има редица практически ограничения, които нарушават числовият ред на Фибоначи. Като начало, много от игрите се играят конкурентно, което означава, че няма шанс да се повиши залога ви до следващото число на Фибоначи, ако не възникне равен резултат, т.к. игрите ще завършат в същото време. Вместо това, залагащите може да обмислят прилагането на числовият ред на Фибоначи към индивидуални отбори.

Все пак, този метод означава, че една дълга поредица от резултати, които не включват равенства, ще произведат големи дупки в банковите баланси на залагащите. Ако погледнем най-дългият период без равенство в Premier League (Манчестър Юнайтед 2008/2009), Червените дяволи изиграха 20 мача без равен резултат, преди да завършат с 0-0 срещу Арсенал.

Тъй като числовият ред на Фибоначи се нараства прогресивно, залагащите трябва да заложат £10,946 на последната игра. Заедно с този залог, всеки който следва тази последователност ще трябва да заложи общо £28,656 – доста голяма сума за система, която обикновено осигурява печалба от едва £21.02. Интересното е, че коефициентът за равен резултат при тази игра е бил 4.10, което би осигурило печалба от £44,878.60, или чиста печалба от £16,222.60. С Фибоначи, прогресивните залози осигуряват впечатляваща възвращаемост.

Обяснение за числовият ред на Фибоначи

Числовият ред на Фибоначи е една от най-известните в математиката. Тя се характеризира с изключително простата си формула:

N3 = N1 + N2

Това показва, че (след първите две числа), всяко допълнително число в поредицата е сумата от двете предишни. Например, ето как изглеждат първите числа от последователността на Фибоначи – 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 и 21.

Заключение – работи ли системата?

Също като числовият ред на Фибоначи, стратегията за залагане се смята за математическа концепция. Както и с други системи за залагане, идеята работи перфектно, когато са налични неограничен банкрол и неограничени лимити. Когато се имат предвид ограниченията на реалният свят, системата се поддава на същата съдба като всички останали залози – на неизвестното.

Използвайки примера с Манчестър Юнайтед по-горе, залагащият би трябвало да рискува £28,656 на 21 мача, за да излезе на печалба от £16,222. Все пак последният залог, който трябва да се направи е £10,946, с който ще спечелите £20К. А ако това не се случи, ще доведе до сериозни загуби.

Тъй като всеки един човек ще достигне някакъв лимит в даден момент – дали заради банкрола или заради ограничения наложени от букмейкъра – числовият ред на Фибоначи не може да продължава вечно и следователно, най-вероятно няма да е печелившо решение в дългосрочен план.