Системата Мартингейл

Системата Мартингейл

Някои хора вярват безрезервно в стратегиите за управление на парите, но дали те наистина са толкова надеждни, колкото повечето хора смятат? Ще разгледаме системата на Мартингейл, за да разберем, дали възвращаемостта действително си струва риска.

Част от залагащите (и типстърите) се застъпват за стратегията за управление на парите, при която удвояваме залога си, когато той е губещ в опит да възстановим загубените преди това пари и да реализираме малка печалба.

Често защитниците на тази стратегия ни убеждават, че успехът й е неизбежен, тъй като в даден момент залогът ще бъде печеливш и когато това се случи всички стари загуби ще бъдат възстановени заедно с първоначално очакваната печалба от първият залог.

По проницателните сред вас сигурно вече са забелязали недостатъка на системата – нищо не е неизбежно в хазарта! Ако беше така, нямаше да се нарича хазарт. Причината, поради която някои играчи пренабрегват този недостатък, се дължи на няколко прости неща – надценяване на успеха на системата и подценяване на губещите серии, които всъщност могат да бъдат доста чести и доста продължителни. Такъв тип стратегия за управление на парите и известен под името Мартингейл.

Системата Мартингейл – удвоявайте залога докато спечелите

Системата Мартингейл е най-известна сред любителите на казино игрите, но се използва често и от залагащите на спортни събития. Тази система е базирана на удвояването на залога, след като направим губещ такъв и връщането към първата стъпка, след всеки печеливш залог. Например, залагате 10 лв. на коефициент 2.00 при вероятност за печалба 50%. Ако вашият залог е губещ, правите нов в двоен размер на предходния. Губите и вторият залог? Отново удвоявате залога си и така докато не спечелите. Важно е да знаете, че системата ще работи само тогава, когато коефициентът е по-голям или равен на 2.00. В спортните залози е много подходящо да използваме тази система, когато залагаме на X-ове (равен), тъй като коефициентите винаги са над 2.00.

Пример за залагане по системата Мартингейл

  • Стъпка 1 – Залог №1 – 10 лв. = Губещ
  • Стъпка 2 – Залог №2 – 20 лв. = Губещ
  • Стъпка 3 – Залог №3 – 40 лв. = Губещ
  • Стъпка 4 – Залог №4 – 80 лв. = Губещ
  • Стъпка 5 – Залог №5 – 160 лв. = Печеливш (така че се връщаме на първата стъпка, която в нашия случай е 10 лв.)
  • Стъпка 1 – Залог №6 – 10 лв. = Печеливш (печелим отново – това означава, че оставаме на първата стъпка, докато не загубим, за да преминем към стъпка 2)
  • Стъпка 1 – Залог №7 – 10 лв. = Губещ (скачаме на втората стъпка за следващия залог)
  • Стъпка 2 и така нататък.

Както можете да видите по-горе, печелим на петия залог и нашата печалба е 160 лв. – (10+20+40+80)лв. = 10 лв чиста печалба. Това е правилото на системата Мартингейл. Независимо на коя стъпка ще бъде печеливш залога ви, той винаги ще ви носи печалба в размер на големината на вашият първи залог т.е в примера по-горе, ако бяхме започнали с 50 лв. първоначален залог на Стъпка №1, печалбата ни на Стъпка №5 щеше да е 50 лв.. Печелим и шестия залог. Нашата печалба отново е 10 лв. след този печеливш залог.

Може би сте пресметнали, че ако не успеем да спечелим до седмия залог, например, общата сума на нашите залози ще нарасне до 1270 лв. (10 лв. + 20 лв. + 40 лв. + 80 лв. + 160 лв. + 320 лв. + 640 лв.). Губенето на седем залога подред не е невъзможно и може да се случи дори и на най-добрите играчи в спортните залози.

Защо да избягвате Мартингейл?

Много любители на спортните залози използват тази система (или някоя, която е базирана на нея) като основен метод при своите залози. Може би не знаят, колко опасна е тя. Никога не бихме препоръчали на нашите читатели да използват тази система. Тя е абсолютно безсмислена и всеки букмейкър е щастлив, когато клиентите му я използват. В дългосрочен план, няма как да спечелитe пари от Мартингейл.

За да бъде печеливша тази стратегия, трябва да бъдат изпълнени следните две условия:

  • Да имате неограничен лимит за залозите;
  • Да имате неограничена банка;

Няма как обаче нито едно от двете условия да бъде изпълнено. Букмейкърите имат лимити на максималния залог за срещата и няма да ви позволяват да заложите в размер по-голям от този лимит. Вашата авантюра с Мартингейл или ще приключи, когато букмейкърът ви лимитира, или просто банката ви ще свърши преди да сте направили печеливш залог.

Обобщение

Надяваме се, че успяхме да хвърлим малко светлина върху някои от методите, които залагащите по системата Мартингейл използват, за да реализират печалби. В крайна сметка всичко опира до това, каква печалба ще реализирате. За да бъдем честни, Мартингейл е остаряла и неефективна стратегия. Тя трябва да бъде сигнал за хората с работещи мозъци, какво не трябва да правят!

Ако статията ви е допаднала, вижте също:

Как да залагаме в спортната борса на Betfair

Най-добрата стратегия за залози в спортната борса на Betfair и как да печелим от нея