Швеция приветства хазартните оператори

Новини

Държавния онлайн хазартен монопол във Швеция изглежда обречен, след като законодателите приеха препоръките от спонсорирания от новото правителство доклад.

В петък бе подаден доклад от 1340 страници, изготвянето на който е възложено от правителството на Lotteriinspektionen начело с генералния директор, Хакан Холстед, който напуска хазартната сфера, за да стане съдия през май.

Както научихме по-рано тази седмица, докладът призовава за край на монопола на онлайн хазарта, който в момента е в ръцете на държавния Svenska Spel. Въпреки това, Svenska Spel ще запази своя монопол върху наземните казина и игралните автомати, както и на лотарийния пазар в страната, тук промяна няма да има.

Международно лицензираните онлайн операторите ще могат да кандидатстват за шведски лицензи, при условие че те са готови да платят 18% данък върху приходите, получени от местни ентусиасти. Операторите ще трябва да получат индивидуални лицензии за всяка онлайн хазартна вертикала, която желаят да предложат, а доставчиците на технологии ще имат своя собствена категория лиценз.

Ако приемем, че правителството върви заедно с препоръките на доклада, големия шведски сив онлайн пазар ще бъде атакуван, и операторите, които продължават да предлагат на шведските ентусиасти без местен лиценз ще бъдат изправени пред строги санкции.

Докладът също така призовава за строги мерки за защита на потребителите, включително и национален регистър за самоизключване и лимити на залаганията на клиенти.

Lotteriinspektionen ще бъде отговорен за надзора на онлайн операциите и се очаква да се постигне такъв пазар, в който 90% да се контролира от местни лицензирани оператори – в рамките на две години от новия режим.

В доклада се смята, че новият режим ще влезе в сила през януари 2019 г., малко след като нацията ще отиде до урните през септември 2018 г. Правителството ще трябва да излезе с реалното законодателство дълго преди това гласуване, за да се гарантира, че този тежък въпрос ще получи подходящия ниво на законодателни дебати и обсъждания.

Главния изпълнителен директор на Svenska Spel, Ленарт Кол, приветства препоръките на доклада, като каза, че всички онлайн компании ще са изправени пред едни и същи правила и условия. Кол отдавна се оплаква, че липсата на онлайн казино продукт в Svenska Spel възпрепятства способността на компанията да се конкурира безпрепятствено със своите международни конкуренти.

Реакцията от страна на международните онлайн оператори е до голяма степен положителна, въпреки че някои от тях запазиха окончателното си решение, докато не изминат целия път през дългия процес на подкрепяне с факти.

Kindred Group, компанията-майка на Unibet, вече даде знак за готовността си да кандидатства за шведски лиценз и призова правителството да приеме предложения доклада бързо и с минимални промени.

Шведската медийна гилдия Tidningsutvivarna (TU), която воюва с правителството върху правото да приема реклами от онлайн оператори, също приветства промените, казвайки, че непрекъснатото снабдяване с приходи от хазартни реклами ще им помогне да предложат качествена журналистика.