Край на хазартния монопол на Svenska Spel в Швеция

Новини

Край на хазартния монопол на Svenska Spel в Швеция

Оценете новината

Швеция трябва да се откаже от държавния си монопол в онлайн хазарта и да покани международни оператори да подават заявления за лицензи.

В сряда Ройтерс направи ранен преглед на дългоочакваното преразглеждане по въпроса за хазартния сектор в Швеция. Пълният текст на доклада от регулаторния орган Lotteriinspektionen няма да бъде издаден до петък, но източници на Ройтерс твърдят, че документа ще препоръча прекратяване на онлайн монопола на държавния Svenska Spel.

В доклада, който се ръководи от генералния директор на Lotteriinspektionen, също ще се препоръча шведските лицензирани онлайн операторите да плащат данък в размер на 18% от брутните си приходи от игри. Макар че тази цифра е по-висока в сравнение с това, което вероятно биха предпочели повечето оператори, най-вероятно тази крачка няма да възпре многото онлайн компании, които в момента предлагат в сивия сектор.

Svenska Spel няма да бъде напълно изкоренена според доклада, като казино и лотарийния монопол на компанията се казва, че няма да бъдат засегнати. Някои шведски политици споменават, че е време да се приватизира Svenska Spel и да се запазят някои от монополните интереси, което несъмнено ще донесе на правителството по-висока продажна цена.

Швеция започна преразглеждането на своя хазартен сектор през 2015 г., една година след като Европейската комисия обяви, че взема страната на Висшия съд на Европейския съюз. Швеция преди това твърдеше твърдеше, че онлайн монопол й е оправдан заради защитата на потребителите.

Шведското правителство в крайна сметка се преклони под натиска на ЕК, а освен това осъзна, че шведските ентусиасти отдавна предпочитат залагания в международни сайтове, които предлагат по-широка гама от опции за игри и по-добри цени.

Има недостиг на международно лицензирани оператори с шведски корени – включително Betsson, Cherry, Kindred Group и Mr Green – които очевидно биха приветствали възможността да придобият местен лиценз, дори и само, за да се сложи край на постоянните спорове за правото да рекламират в шведските медийни обекти и да спонсорират местните спортни отбори и събития.

Промените ще отнемат известно време. Очаква се периода на консултации в индустрията да последват доклада и окончателно законодателство най-вероятно няма да е налице до края на декември. Каквото и да е законодателство да излезе от този процес, то трябва да бъде одобрено преди септември 2018 г., когато в страната ще бъдат проведени избори.