Русия планира въвеждането на нов 10% данък за спортните залози

Russia-Flag

Букмейкърите в Русия се намират пред нов тежък етап от своето съществуване, след като тяхното правителство предложи още един данък върху онлайн дейностите им.

 

В сряда, Министерството на финансите на Русия пусна в публичното пространство известие за своите планове за изменение на закона чрез налагането на 10% данък върху онлайн залозите, който ще влезе в сила от декември тази година. Публичното обсъждане на предложението ще тече до 5 май.

 

Новият данък от 10% идва след наскоро обявената такса в размер от $36,600 до $43,900, която руските букмейкъри ще трябва да плащат на всеки от 12 икономически региона в страната, за да приемат онлайн залози от потребители в тези региони. На букмейкърите също така бе наскоро наредено да плащат по $890k годишно на местните спортни федерации.

 

Ако всичко това не е достатъчно лошо, руските букмейкъри изразиха съмнение дали бизнесът ще може да се справи с новия данък. В известието на министерството се посочва, че данъкът ще се отнася за „продажбите на спортни залози“, което повечето наблюдатели го четат като „приходи“, но действителният законопроект все още предстои да бъде публикуван и някои букмейкъри предполагат, че данъкът ще се прилага върху оборота, което е много по-лошия вариант за тях.

 

Няколко букмейкърски къщи вече заявиха, че 10% данък върху оборота би обрекъл техните онлайн операции на фалит. Други букмейкъри се оплакаха, че последните ходове на правителството се случват без никаква дискусия с тях.

 

Олег Журавский, ръководител на Liga Stavok, първият руски букмеъйкър, получил официален лиценз за спортни залагания, оприличи данъчните изисквания на руската притча за фермерът, който отказал да храни своето магаре, но въпреки това изисквал от него да продължи да върши същата работа. Журавский заяви, че 5% данък ще бъде по-приемлив, а ако е 2% – „още по-добре“.