Математика и статистика в спортните залагания

Не се страхувайте от математиката и статистиката, когато залагате на спортни събития. Можете да игнорирате статистиката на отборите, но не можете да си позволите да игнорирате тези елементарни уравнения

 

Някои погрешно вярват, че математиката и статистиката имат изключително малко значение в спортните залози. Истината е, точно както е и казино игрите, че способността на всяка система за спортни залагания да генерира печалби строго зависи от математиката.

 

Дори и когато не използвате някоя добре позната система, ако играчът залага на сляпо, базирайки се само на усета си, той все пак е възможно да е използвал математиката правилно, макар и да не е разбрал за това. Дори и в случаи, когато решенията за залагания се взимат на базата на новини, прогнози и слухове, рентабилността на играча пряко зависи от математиката.

 

От друга страна, статистиката може да се прилага при създаването на система, но се използва основно в проучването на резултатите от системата, по-специално в периода на тестването на възможната успеваемост от нея.

 

Математика в спортните залози: Едно просто уравнение

 

Факт е, че за повечето хора залаганията на спортни събития са просто едно тяхно хоби – както и трябва да бъде.

 

Въпреки това, ако залагащите прекарат известно време, за да научат следните много прости изчисления, би било възможно да сведат до минимум загубите си от залагания и, защо не, да обърнат нещата в своя полза и да започнат да печелят.

 

Няма никакво съмнение, че повечето играчи губят много пари на залагания, независимо дали става въпрос за онлайн или офлайн залози. Те не следят систематично своите печалби и загуби и това е една от основните причини, поради които губят на спортни залози.

 

Ако се върнем на темата за математиката в залаганията, дали ще излезеш победител в тях зависи от едно много просто уравнение.

 

Да приемем някаква средна стойност на коефициентите, при които залагате, да кажем 2.00. Сега да помислим за това каква част от тези залози са печеливши. Да предположим, че отговорът е 45%. Това означава, че на всеки 100 залога печелите 45 от тях, което съответства на 45 единици печалба (тъй като вече приехме, че залагате на среден коефициент 2.00). В същото време, вие губите 55 залога, което води до загуба на 55 единици.

 

Ако залагате средно по 10 лв. (в този случай една единица се равнява на 10 лв.), след 100 направени залога, вие ще сте получили 450 лв. за вашите успешни прогнози и ще сте загубили 550 лв. от неуспешните. Така бързо става ясно, че общата ви загуба възлиза на 100 лв. Ако залагате по 100 пъти на месец (по около три мача на ден), любовта към спортните залози ще ви струва 1 200 лв. всяка година – повече от месечната заплата на повечето от нас.

 

Горният пример може лесно да бъде представен с простото уравнение Y = X*Z, в което Х е средният коефициент и Z е успеваемостта на прогнозите. Ако крайният резултат (Y) е по-голям от 1, вие ще бъдете печеливш играч в спортните залагания в дългосрочен план. В другия случай, резултат по-малък от 1 означава не много добри новини.

 

Това е на практика единствената математика, която трябва да имате предвид (ако приемем, че залагате само за удоволствие). Резултатът Y е математическо уравнение, разделящо играчите на губещи и печеливши и системите – също на губещи и печеливши.

 

Напишете всички мачове, които залагате на 2.00 коефициент. След това проверете колко от тези залози са успешни. Ако процентът е 50% или по-малко, трябва да промените нещо в стратегията си. Но ако успеваемостта ви е над 50%, значи избирате прогнозите си правилно.

 

Печеля ли от спортни залагания? Отговорът се крие в уравнението!

 

Всички се чудим какви са тайните на успешните залагащи. Зададен по-друг начин въпроса – как Y в уравнението а е над 1. Отговорът се крие в X и Z.

 

В примера по-горе видяхме, че X се равнява на 2.00, а Z на 0.45 (45 процента). За да стане Y по-голямо от 1, Х или Z трябва да се увеличат. Това означава, че можем да започнем да залагаме при по-високи коефициенти или да повишим успеваемостта си на същите.

 

Така че решенията са две:

 

  • Да се придържаме към същия метод на избиране на залози, само че да гледаме за по-добри коефициенти
  • Да подобрим системата си и нейните резултати

 

В първия случай, сравнението на коефициентите е от решаващо значение, а във втория трябва да работим върху параметрите и променливите в нашата система.

 

Статистики в спортните залагания

 

Показахме ви как едно просто математическо уравнение разделя печелившите от губещите. И докато сме на неприятната тема за математиката, нека да кажем няколко неща за статистиката и коефициентите.

 

Много хора съветват играчите да не следят статистиката, защото така ще си увеличат шансовете за успех в спортните залагания. Те твърдят, че статистиката съществува, за да бъде променяна, и че случилото се в миналото не оказва влияние върху представянето на отбора сега. Както се казва: „Топката се върти без да знае закони и статистики!“

 

Това не е далеч от истината, но все пак има много играчи, които се опитват да победят букмейкърите чрез анализ на отборите и техните статистики, както и на отделните им играчи. Много от тези играчи успяват, така че не можете с лека ръка да отхвърлите ролята на статистиката в спортните залози.

 

Статистиките в спортните залагания се прилагат широко при изграждането или подобряването на дадена система за залагания. Става въпрос за статистически анализ на представянето на системата.

 

Като изучите надеждността на системата, използвайки статистически агрегати, ще можете да бъдете спокойни за нейните бъдещи резултати и правилното й функциониране. Колкото по-голяма е статистическата извадка, толкова по-добре. Една система, която прави 5 единици печалба от 100 залога печалба, може да се определи като задоволителна. Но определено всеки разбиращ би избрал система, която прави 250 единици печалба на извадка от 10 000 игри.

 

Не подценявайте силата на математиката и статистиката в света на спортните залози! Тези науки имат и много по-дълбоки възможности за използване в залозите, но за тях ще говорим в други статии.