Правила за Блекджек

Правила за Блекджек

Оценете новината

Правилата за блекджек не са прости и е игра, която се играе с 4 или 6 тестета, в зависимост от правилата на казиното, в което е разположена масата.

 

Повечето казина предлагат игри с 6 тестета, за да затруднят играчите, които се опитват да броят картите по време на играта. Целта на играчът е да е с по-добра ръка от тази на дилъра. Ръката трябва да е равна на 21 точки или колкото се може по-близо до 21, без да ги надвишава, което се нарича бъстване. Всички валета, дами и попове се броят за 10 точки, асото е или 1 или 11 точки, а всички други карти се смятат според ранга им (шестица спатия се смята за 6 точки, деветка купа се смята за 9 точки и т.н.). За да започне играта, един или повече играчи трябва да постави залог на блекджек масата. Когато залозите са приети, дилъра раздава по една карта на всички играчи и на себе си (всички с лицето нагоре). Ако картата на дилъра е асо, той предлага на играчите да си направят Застраховка (Insurance Bet – научете повече за този залог тук), която е равна на половината от първият залог. След като играчите решат дали да направят залог – застраховка, дилъра раздава по още една карта на всички играчи и на себе си, като неговата втора карта е скрита. В тази карта се крие голяма част от предизвикателството в играта.

Когато един играч има Блекджек, това означава, че първите му две карти се равняват на 21. Ако дилъра има по-малко от 21, тогава играчът печели. Когато играчът е с блекджек, а картата с лицето на горе на дилъра е асо, тогава дилъра му предлага Even Money (за да му плати половината залог). След като дилъра е раздал картите, той обявява стойностите на ръцете (ако играчът има асо, дилъра трябва да обяви и двете стойности, 1 и 11).

Ако един от играчите на блекджек масата има стойност на картите си равна на 9, 10 или 11, той може да тегли само още една карта и да се надява да получи вале, дама или поп и ако победи дилъра, той ще спечели двойно.

Когато играчът има две карти от един вид (2 валета, например), дилъра му предлага Разделяне (Split). Ако играчът избере да раздели, неговите карти се разделят на две, залогът се удвоява и играчът получава още две карти (по една за всяко разделяне). След това, блекджек играта продължава, както обикновено, но играчът играе с две ръце (двете разделяния). В някои казина правилата за блекджек позволяват разделянето на асо, но тогава не ви е позволено да имате допълнителни карти.

Когато играчът Тегли (Hit), надвишава 21 и бъства, дилъра трябва да обяви това. Дилъра е задължен да тегли докато не достигне 17. Ако неговата ръка надвиши 21, той плаща на всички играчи на масата.