История на Блекджека

История на Блекджека

Оценете новината

Все още не може да се проследи пълната история на блекджека и има няколко теории за произхода на играта. Смята се, че той произлиза от игра, наречена Vingt-et-un, която възниква за първи път във френските казина през 17-ти век. Френското наименование означава Двадесет и едно. Въпреки, че е подобна на блекджек и основната цел на играта е била да достигнеш точно 21, правилата не са били точно същите. Във Vingt-et-un само дилъра може да удвои, а играчът трябва да залага след всеки рунд.

Друга теория казва, че блекджека произхожда от испанска игра, която се наричала Veintiuna, което също означава Двадесет и едно. Първото писмено споменаване за това може да се открие в Novelas Ejemplares, книга написана от Мигел де Сервантес, за когото казват, че е бил комарджия. Целта на испанската игра е да се достигнат 21 точки без да се бъства и точно, както и в модерният блекджек, асото се смята за 1 или 11 точки.

Когато блекджека е бил пренесен в Северна Америка, става широко популярен, т.к. по това време не е имало закони срещу хазарта в Съединените щати. Много професионални играчи започнали да ходят в Северна Америка, за да играят блекджек и скоро, в началото на 19-ти век, американското правителство го забранил. Забраната не обезкуражила играчите – играта се е играела в подземният свят и станала дори по-популярна. През 1931г. щата Невада легализирал хазарта и Лас Вегас се превърнал в най-популярното място за залагания в света, а блекджека станал една от най-популярните игри на карти, играни някога.

Блекджека е една от малкото казино игри, която ви позволява да повишите значително шансовете си за победа като използвате стратегии. Можете да погледнете основната ни блекджек стратегия (за начални играчи), стратегията ни за опитните играчи и тази за напредналите (броенето на карти).