Покер правила за начинаещи

Покер правила за начинаещи

Оценете новината

Има много различни разновидности на покера,  включително Seven Card Stud, Omaha, Five Card Draw и Texas hold’em, но Холд’емът се утвърди като най-популярната игра в света и е форматът, който ние ще използваме, за да ви предадем основните правила на покера.

 

В тази статия ще разберете стъпка по стъпка основните правила на покера.

 

Дилър бутон

Дилър бутонът е кръгъл бутон, на който е написано „Dealer“ или „D“, в зависимост от онлайн покер залата, в която изберете да играете. Моля, имайте предвид, че всеки играч трябва да изпълнява фиктивната роля на дилър, дори и да не е този, който физически раздава картите. След всяка ръка, бутонът на дилъра се премества към следващия играч по посока на часовниковата стрелка.

Позицията на дилъра се нарича също така „бутонът“ и е най-благоприятната позиция в играта, тъй като играчът последен след флопа, когато е видял решенията на всички останали играчи. Изключение от това правило прави играта преди флопа, който се явява първи кръг на залагане, когато блайндовете действат след бутона.

Блайндове

Преди да бъдат раздадени картите, двамата играчи от лявата страна на дилър бутона са задължени да поставят слепи залози, наречени блайндове. Това са принудителни и задължителни залози, които насърчават залозите и дават на играчите нещо, за което да се борят. Малкият блайнд е играчът точно до бутона, който поставя залог в размер на половината на залога на големия блайнд. Размерът на блайдовете се определя от нивото на залозите в играта.

Раздаване

След като блайндовете са платени, всеки играч получава по две карти с лицето надолу, които също се наричат и „скрити карти“. Двете най-добри карти, които играч може да получи при раздаването в Холд’ем, са две аса. След като блайндовете са поставени и скритите карти са раздадени, залозите могат да започнат.

Префлоп (преди флопа)

Първият кръг на залагане се нарича префлоп залози. Първият играч, който трябва да действа, е играчът от лявата страна на големия блайнд. Той има три опции: да плати размера на големия блайнд, да рейзне (вдигне залога) или да фолдне (отказване). Ако играч реши да фолдне, неговите карти не се показват на останалите, а той остава само зрител до края на ръката. След това действието следва около масата по посока на часовниковата ръка, като всеки играч може да плати, рейзне или фолдне.

Ако никой играч не направи рейз, кръгът на залагане се обявява за приключен и се преминава към следващия етап. Ако нито един от играчите и не плати размера на големия блайнд, големият блайнд печели ръката. Имайте предвид, че малкият блайнд трябва само да доплати сумата до големия блайнд. Например, ако малкият блайнд е 3 лв., а големият – 6 лв., плащането на малкия блайнд ще му струва само 3 лв., докато на всички останали – 6 лв.

Какво става обаче ако някой рейзне? Тогава всички останали в битката за спечелване на ръката отново трябва да вземат решение дали да платят новия залог, да ри-рейзнат (да рейзнат на рейза) или да фолднат

Цялата процедура на залаганията в покера може да бъде малко объркваща за начинаещите играчи, но с времето всичко става много лесно и бързо.

Флопът

След като първият кръг на залагане приключи, на средата на масата се поставят три общи карти. Всички активни играчи могат да използват тези три карти, заедно със своите две скрити карти, за да направят ръка. Тези три карти се наричат „флоп“.

Как протича кръгът на залагане на флопа? Всички залози от предишния кръг на залагане (префлопа) са вече в пота. След раздаването на картите на флопа, започва новия кръг на залагане. Първият активен играч отляво на бутона започва действието. Принудителните залози на двата блайнда вече нямат значение и всички играчи имат две опции – да пасуват (чек) или да заложат. Когато играч избере да пасува, действието се прехвърля към следващия играч, който също има опцията да пасува. При покера на живо, освен вербалното обявяване на действието, играчите могат да пасуват като просто почукнат по масата с пръсти.

Ако някой реши да заложи, опцията за пасуване вече я няма за този кръг на залагане и играчите вече имат три опции – плащане, рейз или фолд – това включва и играчите, които преди това са пасували. След като всички играчи са платили последният най-голям залог или всички са пасували, действието се насочва към следващия кръг на залагане.

Търн

След като вторият кръг на залагане (флопът) е приключил, на масата се поставя четвърта обща карта, която се нарича „търн“ – понякога тя се нарича и „четвърта улица“. Кръгът на залагане на търна започва след поставянето на търн картата на масата и протича по начин, аналогичен на този на флопа.

Ривър

След като третия кръг на залагане е в историята, петата и последна обща карта се поставя на борда – това е т.нар. „пета улица“. И тук кръгът на залагане протича както кръговете на флопа и на търна. Когато приключи и кръгът на залагане на ривъра и има двама или повече активни играчи (които не са фолднали), стигаме до етапа, който се нарича „шоудаун“.

Шоудаун

След като е приключил последният кръг на залагане, време е да се види кой печели ръката и респективно парите в пота. Вече всички карти са раздадени. Всеки играч може да използва всяка от седемте карти (двете свои и петте общи), за да създаде най-добрата възможна ръка. Не е задължително дори да използвате поне една от двете лични скрити карти. Ако най-добрата възможна ръка я сформирате от петте карти на борда, имате право да я използвате. Например, ако петте общи карти (флоп, търн и ривър картите) правят Роял Флъш, най-добрата възможна ръка в покера, скритите карти стават безсмислени. Разбира се, използването само на общите карти може да ви донесе в най-добрия случай поделяне на пота.

За да разберете как се класират ръцете на шоудауна, трябва да прочетете нашата статия за силата на покер ръцете. След като мине шоудауна и спечелилият ръката играч прибере парите от пота, може да започне нова ръка.

Разбира се, има много други правила и концепции, които е важно да научите, но се надяваме тази статия да ви е била от полза. Играта Texas Hold’em измамно изглежда проста игра, защото, макар нейните правила да са наистина лесни за научаване, да се превърнеш в експерт в нея изисква много време и усилия.