Сила на покер ръцете

Сила на покер ръцете

Оценете новината

В този урок ще научите най-важната стъпка за това как да играете покер като научите класацията на покер ръцете.

 

  • Стандартната покер ръка се състои от пет карти
  • Всяка покер ръка е класирана в определен ред
  • Колкото по-висока е една ръка по ранг, статистически толкова по-малък е шансът да я получите.
  • Колкото по-висок е рангът на вашата ръка, толкова по-добра е тя, защото два чифта винаги побеждават един чифт и флъш винаги побеждава стрейт.
  • Когато двама или повече играчи имат ръка от един и същ ранг, има още начини да се определи най-добрата ръка.

 

Да се надяваме, че тези точки ще ви станат напълно ясни до края на тази статия.

Покер ръце (от най-добра към най-лоша)

Постарайте се и отделете специално внимание, за да започните класацията на покер ръцете. Да започнем с най-добрата ръка в покера

 

Роял Флъш

A K Q J 10

Роял Флъшът представлява пет карти от една боя, в последователност от 10 до асо. Запомнете, че всички бои са равни в покера. Ако двама или повече играчи имат роял флъш (изключително малко вероятно), потът се разделя, т.е. играчите споделят печалбата от ръката.

 

Стрейт Флъш

J 10 9 8 7

Пет последователни карти от една и съща боя. Нашият пример показва стрейт флъш до вале. Ако двама или повече играчи държат стрейт флъш, печели този с по-високия стрейт флъш. Например, стрейт флъш до дама побеждава стрейт флъша от примера ни. Вероятно сте забелязали, че стрейт флъшът е много подобен на Роял флъшът, а това е така, защото роял флъшът в действителност представлява стрейт флъш до асо – но просто получава собствено име.

 

Каре

8 8 8 8 5

Тази ръка съдържа четири карти с еднаква стойност/ранг. Този пример показва каре от осмици, плюс петица (започнете, че всички покер ръце трябва да съдържат пет карти). Ако двама или повече играчи имат каре, по-високото каре печели (например, каре от деветки бие каре от осмици). Ако двама или повече играчи имат едно и също каре, което може да се случи чрез използването на общите карти (повече за това малко по-късно), тогава победителят се определя от петата карта. Така че, играч с каре от осмици и пета карта, наричана още кикър, шестица, ще победи каре от осмици и пета карта тройка.

 

Фул Хаус

10 10 10 7 7

Фул Хаусът представлява три карти от един и същ ранг плюс чифт. В нашия пример, можете да видите три десетки и чифт от седмици. Стойността на трите еднакви карти определя силата на фул хауса. Например, три валета с чифт от седмици побеждава ръката от нашия пример. Ако двама играчи споделят едни и същи три карти, което е възможно при използването на общите карти, силата на чифта се взема под внимание. Така, три десетки плюс чифт от осмици ще победи ръката от примера ни.

 

Флъш

Q 9 8 5 2

Пет карти от една и съща боя в произволен ред. Примерът ни показва флъш до дама. Ако двама или повече играчи имат флъш, тогава играчът с най-високата карта печели. Ако играчите споделят една и съща най-висока карта, тогава победителят се определя от стойността на втората, ако и втората по сила карта също се споделя от играчите, тогава третата карта става решаваща и така нататък.

 

Стрейт

K Q J 10 9

Тази ръка съдържа пет поредни карти от различни бои. В примера ни можете да видите стрейт до поп. В случай на равенство, най-добрият стрейт се определя от най-високата карта в него. Стрейт, съдържащ 8, 9, 10, J и Q, би загубил от нашата примерна ръка. Но стрейт от 10, J, Q, K и A ще спечели. Също така, трябва да знаете, че асото може да се използва и като ниска карта при съставянето на стрейт за А, 2, 3, 4 и 5. Той ще загуби от 2, 3, 4, 5 и 6.

 

Сет

4 4 4 10 8

Три карти от един и същ ранг. Нашият пример ви показва сет от четворки. Три петици ще победят нашата ръка, три шестици ще победят трите петици и така нататък. Ако двама играчи имат едни и същи три карти, гледа се стойността на най-високата от другите две карти. Така три четворки с вале ще победят нашата ръка.

 

Два чифта

K K 6 6 3

Две карти от един и същ ранг, заедно с други две карти от друг (отново един и същ) ранг плюс една допълнителна карта. В случай на равенство, по-високият чифт побеждава. Ако играчите споделят един и същ най-висок чифт, стойността на другия чифт определя победителя. Например, два чифта от аса и шестици ще победи нашата ръка, както и два чифта от попове и седмици. Ако двама или повече играчи споделят едни и същи два чифта, под внимание се взема петата карта. Така два чифта от попове и шестици с пета карта четворка ще победи нашата примерна ръка.

 

Чифт

9 9 K 10 2

Тази ръка съдържа две карти от еднакъв ранг, заедно с три допълнителни карти. Стойността на чифта определя победителя, ако двама или повече играчи имат чифт. Например, чифт от десетки побеждава примерната ни ръка. Ако играчите имат еднакъв чифт, най-добрата ръка се определя от най-добрата допълнителна карта. Ако и тя е еднаква, преминава се към втората и, ако е необходимо, към третата.

 

Висока карта

Q 10 9 5 3

Ако една ръка не попада в нито една от горните категории, след това ръцете се класират според стойността на най-високата ръка от петте. В нашия пример виждаме Дама-Висока ръка. Ако играчите споделят една и съща най-висока карта, след това се гледа стойността на втората, третата, четвъртата и дори петата, ако се наложи. Ръка от Дама, 10, 9, 5 и 4 ще победи ръката от нашия пример.

 

Общи карти

Както вече знаете, покер ръката се състои от пет карти. В много вариации на покера, играчите получават или могат да избират от повече от пет карти. Например, в Texas Hold’em всеки играч получава две лични карти, но може да използва и всяка от петте общи карти, които са достъпни за използване от всички играчи и които се поставят с лицето нагоре на средата на масата. Играчите могат да използват от общите карти толкова, колкото имат нужда за съставянето на най-добрата си ръка, включително и да използват всичките пет без нито една от своите.

 

Заключение

Ако не сте разбрали напълно силата на покер ръцете, трябва да прочетете списъка отново. Изключително важно е да знаете коя ръка каква стойност има. Разбира се, колко добра е една покер ръка много зависи от това кой вид покер играете и други фактори, като например броя на играчите, срещу които сте изправени. Ще научите истинската сила на покер ръцете, след като придобиете малко опит в играта.