На футбол се залага най-много в Русия; Баскетболът обаче получава най-големите средни залози

Делът на футболните залози в руския букмейкърски пазар спадна през през 2015 г., но въпреки това красивата игра остава убедително спорта, на който се залага най-много в Русия.

Според данните, публикувани от руската хазартна компания First Gaming, която работи под марката Rub90, футболът представлява 40% от всички залози през 2015 г., което обаче представлява 46% спад в сравнение с 2014 г. От Rub90 коментираха, че спадът се дължи на факта, че през 2015 г. нямаше голям футболен турнир като Световното първенство през 2014 г.

Баскетболът взима 18,35% от залозите през миналата година, изпреварвайки с малко тениса – 18,19%, докато волейболът и хокеят на лед си делят по малко над 10%.

По отношение на спортната лига, която генерира най-много залози, НБА се класира на първо място с 3,87% от общите залагания. Континенталната хокейна лига е на второ място с 3,67%, докато третото място заема Шампионската лига с 3,24%.

Средният размер на единичен залог (изразен в американски долари) спадна почти наполовина през миналата година, от $30,08 през 2014 г. до $15,35. Rub90 обвиниха за това отсъствието на топ събития като миналогодишните Олимпийски игри в Сочи и Световното първенство в Бразилия, както и резкия спад на стойността на рублата. В баскетбола са най-високите средни залози – по $19,39 на залог – което е повече от футбола ($16,81) и изненадващо заемащият трето място хандбал ($16,54).

Разделението между залозите на живо и залозите преди началото на спортните събития остава почти непроменено от 2014 г. Залозите на живо продължават да представляват почти четири пети от всички залози.

Руските букмейкъри в момента се потят заради предложението на правителството за десетократно увеличаване на данъците върху залозите, въпреки че някои медийни източници оспорват това твърдение, защото Министерството на финансите на страната все още не е обявило публично такова намерение. Говори се обаче, че новият данък ще обхване и онлайн сферата, като операторите ще трябва да плащат 10% данък върху приходите.