Малта прекратява лиценза на Phoenix заради връзки с мафията

Новини

Малта прекратява лиценза на Phoenix заради връзки с мафията

Оценете новината

Малта прекратява лиценза на Phoenix заради връзки с мафията

Хазартният регулатор в Малта прекрати лиценза на оператор за онлайн хазарт, свързан с италианска антимафиотска полицейска акция.

В петък Малтийският орган по игрите (MGA) обяви, че е преустановил Клас 2 лиценза за дистанционни игри на Phoenix International Ltd, който управлява няколко сайта за онлайн залагания, включително B2875.com, Bsport24.com и B28sport.com, като никой от тях не е достъпен понастоящем.

Прекратяването е последвано от проверките в четвъртък на десетки интернет кафенета от италианската полиция в операция срещу мафията в Палермо, наречена Game Over. Сред 23-те лица, арестувани в четвъртък, бе собственикът на B2875 Бенедето Бачи, т.нар. „бетинг кинг“, който според съобщенията контролира мрежа от 700 магазина за залагания в Италия.

Магазините за залагания на Бачи – официално регистрирани като „центрове за предаване на данни“ или CTD – предлагат терминали, свързани с лицензираните от Малта сайтове за хазарт на Phoenix. Съобщава се, че неоторизираните операции са генерирали недекларирани приходи от €1 млн. всеки месец, като част от тази сума се твърди, че е върната на членовете на Коза Ностра.

Известието за спиране на MGA нареди на Phoenix да „преустанови за неопределен период от време всички игри, да прекрати регистрацията на нови играчи, да преустанови всички транзакции на всички уебсайтове, включително депозити и тегления, и да изпрати всички данни и документация, поискани от органа„.

Освен това MGA предупреди обществото, че всички сайтове, свързани с Phoenix, които продължават да твърдят, че работят с лиценз за MGA, правят това без разрешението на MGA. Според MGA няма да бъде предоставена допълнителна информация, за да не се компрометират текущи или бъдещи разследвания срещу предполагаемата престъпност.

Бачи и много от другите обвиняеми се явиха в съда в петък, за да бъдат официално обвинени в пране на пари, мафиотски асоциации, измами и много други престъпления. Бачи отказа да говори по време на изслушването си.

Едва преди месец MGA разтърси Малтийските медии като съобщи, че мафиотите в Палермо се опитват да преместят голяма част от операциите си в Малта. Залавянето на Бачи е най-новото в поредицата мафиотски провали, свързани с онлайн хазартната индустрия на Малта, включително казино Betuniq и MediaLive.