Защо коефициентите се променят – и как да се възползвате от това

Защо коефициентите се променят – и как да се възползвате от това

Оценете новината

Сигурно много пъти ви се е случвало да видите коефициент, който ви харесва, но точно да пуснете залога си и да видите как коефициентът току-що се е променил и то не във ваша полза. Тази статия обяснява различните причини, поради които тези движения на коефициентите се случват, и как може да сте в състояние да ги използвате в своя полза, знаейки тези причини.

Защо коефициентите се променят – Първоначални коефициенти

В зависимост от това на какъв спорт залагате, в някакъв момент преди началото на събитието букмейкърът ще предложи първоначалните си коефициенти за него. Един хокеен мач може да получи първите си коефициенти на сутринта в деня на провеждането му (тъй като на предната вечер единият или и двата отбора е имал мач), за някой тенис мач коефициентите могат да излязат няколко дни преди датата на изиграването му (когато станат ясни двамата съперници в този кръг), а във футболните двубои обикновено коефициентите са налични цяла седмица преди изиграването на двубоя. Тези първоначални коефициенти се определят от екип от специалисти на букмейкъра, който изчислява вероятността на двата отбора или състезателя да спечелят. Като пример, два дни преди един тенис мач съставителите на коефициентите не могат да определят кой от съперниците има по-голям шанс за печалба и затова предлагат коефициент 1.91 и за двамата тенисисти. В идеалния случай, букмейкърът ще получи еднаква сума залози и за двамата играчи и по този начин ще си гарантира печалба без значение кой ще спечели. Ако получат по 1000 лв. залози за двамата, те ще имат общо 2000 приходи, а като печалба ще трябва да изплатят 1909 лв. – гарантирана печалба от 91 лв., без никакъв риск. В някои случаи точно така и се получава, една страхотна и относително проста ситуация за букмейкъра. Ако във всеки залог нещата стояха по такъв начин, работата на букмейкъра, освен много печеливша, щеше да бъде и много лесна.

Защо коефициентите се променят – причини за промяна в коефициентите

Влизаме един час преди този тенис мач и виждаме, че коефициентите вече изглеждат по напълно различен начин – единият играч е със ставка 1.66, а другият е с 2.10. Каква може да е причината за това? Има в действителност две потенциални причини.

Първата причина е, че нещо се е случило с единия от двамата играчи в периода от публикуването на първоначалните коефициенти до сега. Може би единият играч не е тренирал заради болки или пък е изкълчил глезена си по време на тренировка – може би единият играч е пуснал в социалните мрежи добра или лоша информация за състоянието си. Букмейкърите са реагирали на тази информация и са коригирали коефициентите си в съответствие с нея.

Втората възможна причина е, че за единият от играчите са били заложени много повече пари, отколкото за другия. Когато букмейкърът приема много по-голям обем залози за единия играч, той има неравномерно разпределение и ще загуби пари, ако фаворизирания от залагащите играч спечели. Букмейкърите се опитват да уравновесят залозите като намаляват коефициента за този играч, и го увеличават а другия. Основната цел на букмейкърите е винаги да имат баланс за залозите на двамата играчи.

И така, следващият въпрос е защо са били заложени толкова много пари за единия играч? Една от възможните причини е грешка на букмейкъра при съставянето на първоначалните коефициенти. В по-малко популярните пазари много често случаят е точно такъв. Въпреки това, по-вероятният сценарий е за единия играч да са били заложени повече пари просто от фенски подбуди. Когато казваме популярен, това не означава задължително в смисъл на добре известен и харесван играч, може би просто някой голям сайт за прогнози е дал съвет на читателите да заложат за него.

Защо коефициентите се променят – възползване от промяната на коефициентите

Вече знаете защо коефициентите може да са се променили, но как можете да се възползвате от това движение на ставките?

Първият начин е да бъдете в крак с новите вести. Знаете, че шансовете на двамата тенисисти са били оценени на 1.91 два дни преди мача и след това сте видяли новина във водещ спортен сайт, която казва: „Играч А е под въпрос заради травма в китката“ (в други спортове можете да видите например „Уейн Рууни ще пропусне двубоя заради контузия“ или „Леброн Джеймс получи почивка за тазвечерния мач“). Бързо влизате в букмейкър, виждате, че коефициентите са все още 1.91 за двамата играчи – залагате за този, който не е контузен, малко след това букмейкъра е променил ставките и вие сте направили страхотен залог за стойност.

Вторият начин е да не се поддавате на фалшивите сигнали. Съгласявате се с първоначалните коефициенти за двамата тенисисти (и вие също смятате, че шансовете на двамата противници са равни). Въпреки това, виждате час преди мача как за единия играч ставката се е сринала до 1.60, а за другия се е вдигнала на 2.10. Този път няма обективна причина за това – няма информации за контузия, но знаете, че играчът, чиито коефициентът се е сринал, е много по-популярния състезател, има половин милион последователи в Туитър и решавате, че това е причината за промяната в коефициентите (често същата причина е виновна и при залозите за големите европейски футболни грандове). В този случай, вие получавате страхотен коефициент за другия играч – 2.10 ставка при 50/50 шансове – отново страхотен залог за стойност.

Защо коефициентите се променят – как да разпознаете разликата

Да можеш да разпознаеш разликата между различните причини за промените в коефициентите е трудно умение, но в днешния свят на бързо достигаща информация можете да бъдете с равни шансове с букмейкърите или дори една стъпка пред тях, ако използвате правилните сайтове. Бъдете бързи, когато видите нещо, което може да се отрази на коефициентите – няма да сте единственият забелязал го. Когато коефициентите се променят без обективна причина, обмислете сериозно дали не е добра инвестиция да заложите за играча, който получава вече по-висок коефициент от този, който смятате, че е реален.