Залози за стойност

Залози за стойност

Оценете новината

 

Ако коефициентите на букмейкъра са несправедливи, как въобще ще може някога играчът да спечели? Като се има предвид вкараната в коефициентите печалба на букмейкъра и добрите им умения в определянето на точните коефициенти, не е изненада, че не по-малко от 95% от залагащите не успяват да излязат на печалба в дългосрочен план. Не може да се отрече, че повечето букмейкъри са много добри в определянето на коефициентите, оценявайки реалните шансове на всеки възможен изход и гарантирайки си по този начин сигурна печалба без значение как ще завърши спортното събитие.

Независимо от това, спортът не е така статистически измерим, както са игрите с карти и другите форми на казино игри, където простите математически закони на вероятностите управляват резултата от игри като блекджек, рулетка и зарове. Винаги знаем, че има 1/37 шанс да се падне 36 на европейската рулетка. Но как можем да знаем каква е истинската вероятност Рони О’Съливан да спечели Световното първенство по снукър отново? И ако си мисля, че знам какви са реалните му шансове, как мога да съм сигурен, че моята прогноза е по-точна от тази на букмейкъра?

За съжаление, отговорът на тези въпроси идва единствено с времето и опита, чрез придобиването на знания за спорта и неговите пазари за залагания, както и след запознаването с начина, по който букмейкърите определят своите коефициенти. Добрата новина е, че букмейкърите, макар и да са много добри в определянето на коефициентите за спортни събития, също могат да допускат грешки. Грешки, които понякога са направо фрапантни. Грешки, от които опитните и знаещи залагащи ще се възползват още на първата секунда, щом видят коефициентите.

William Hill, например, удивително предложи коефициент от 200.00 за Примож Петерка, намиращият се тогава в страхотна форма словенски ски скачач, да спечели Световното първенство през сезон 2002/2003, въпреки факта, че словенецът спечели квалификацията на предната вечер и бе двукратен световен шампион от предните сезони. Истинските коефициенти, за разлика от тези на William Hill, трябваше да бъдат някъде около 10.00 – каквито и бяха в повечето други букмейкъри. Петерка спечели и William Hill престанаха да предлагат залози за Световното първенство по ски скокове. Разбира се, такива големи грешки са доста редки и затова се върнахме чак през 2003 г., за да ви покажем една такава, но по-малки грешки се правят постоянно.

Залагащите се различават по методите, които използват, за да придобият знания за спортните залози. Някои обичат да приемат по-математически подход чрез използването на рейтингови системи, базирани на предишни резултати и целящи да предскажат бъдещите резултати. Други прекарват часове всяка седмица, ровейки се в спортни сайтове в интернет, за да съберат колкото се може повече информация за интересуващото ги спортно събитие, включително и подробности за неща като прогноза за времето, контузии на играчи и морал на отбора. Други пък основават своето решение на субективно усещане за предстоящото събитие, някакво предчувствие. И накрая, има залагащи, които просто си плащат на други, за да извършват мисловния процес вместо тях, като се абонират за платени прогнози.

Няма правилен или грешен подход за намирането на предимството в спортните залози. В крайна сметка, най-добрият метод е работещият метод – този, който ви носи печалба. Въпреки това, всеки подход има за цел едно и също нещо – да намери „стойността“ в коефициентите – ситуации, при които истинският шанс за случване на дадено събитие е по-голям от предложения коефициент на букмейкърите. Много залагащи не успяват да оценят значението на залаганията за стойност, разчитайки на мотото „Залагаме за победителите, не за загубилите“. Според тях, винаги трябва да се залага, например, за победа на Ливърпул на Анфийлд срещу Съндърланд, дори и коефициентът за това да е 1.20. В същото време, шансовете на Съндърланд могат да са много подценявани и да получават 10.00 коефициент, но въпреки това много от залагащите не биха се докоснали до залог за Съндърланд.

Този анализ е объркан отвсякъде, защото тези играчи не изчисляват каква е вероятността за успех на Ливърпул. Те просто мислят дали Ливърпул ще спечели или няма да спечели. „Победителите“ не могат да печелят всеки път, без значение колко някои от залагащите са убедени в противното. Важният въпрос, който всеки залагащ трябва да си задава постоянно, е дали истинският шанс за победа на дадения отбор е по-голям от този, който е предложен от букмейкърите. С други думи, дали коефициентът на букмейкъра е по-голям от справедливия коефициент? Ако е така, значи сте открили залог със стойност, стига, разбира се, да не бъркате в преценката си и наистина вашето мнение да се е оказало по-акурантно от това на букмейкъра.

Добрият залагащ не би се притеснил да заложи за аутсайдера, стига коефициентът за него да е достатъчно добър, дори и да си мисли, че отборът няма кой знае колко добри шансове за победа. Ако един добър играч определи вероятността за победа на Ливърпул на 70%, а тази на Съндърланд на 15%, той би заложил на Съндърланд при 10.00 коефициент без да се замисля, макар и да предполага, че Ливърпул ще спечели. Според неговите изчисления, справедливите коефициенти на двата отбора са съответно 1.43 и 6.67. Щом букмейкърите подценяват шансовете на единия отбор, вие сте длъжни да се възползвате от това.

Тъй като коефициентите са просто едни вероятности, това е единственият начин да победите букмейкърите. Успешното залагане е свързано изцяло с разбирането и управляването на вероятностите. Стига да разберете истинските шансове на играчите или отборите за победа, ще можете лесно да изберете на какво да инвестирате парите си, в зависимост от предложените коефициенти. Както пише Джеф Харви в своята книга „Успешни футболни залози“: „Намерете стойността и победителите ще се погрижат сами за себе си“.