Япония предлага стартирането на спортна лотария на тема бейзбол

Новини

Япония предлага стартирането на спортна лотария на тема бейзбол

Оценете новината

Япония предлага стартирането на спортна лотария на тема бейзбол

Япония се надява, че бейзболните отбори в страната не възразяват срещу разрешаването на нов спортен лотариен продукт на тема бейзбол.

 

В четвъртък японските медии съобщиха, че в сряда е проведена среща между Nippon Professional Baseball Organization  (NPB) и представители на 12-те професионални отбора на лигата за пускането в продажба на нов лотариен продукт, на тема бейзбол.

Понастоящем японската лотария за спортни промоции е ограничена до базиран на футбола продукт, управляван от правителствения спортен съвет на Япония. Футболната лотария генерира продажби от близо ¥112 млрд. (US$1 млрд.) за фискалната 2016 година.

Футболната лотария се осъществява в това, лотариен играч избира любимите си отбори, или (по-популярните), като разчита на компютър, да избере произволно отбори, които да се появят като победители в съответните им мачове.

Никой от 12-те бейзболни отбора не изрази сериозни възражения срещу предложението за лотария. Правителството все пак трябва да търси одобрението на бейзболни играчи и съдии, но очакванията са новите лотарии да стартират до следващата година.

Както и при футболната лотария, част от средствата, набрани от бейзболния продукт, ще бъдат пуснати отново в спорта. Други средства биха отишли към цялостното финансиране от правителството за спорта, което вече предвижда промени, заради летните олимпийски игри през 2020 г. в Токио.

Отношенията между бейзбола и хазарта в Япония

Японският бейзбол има чувствителни взаимоотношения с хазарта, претърпял многобройни скандали, датиращи от 70-те години на миналия век, когато професионални играчи са били изобличени в незаконни залагани на игри. Японското правителство също е чувствително да не бъде обвинено, че предлага на японските играчи с проблеми повече начини да си навредят.

Продажбите на лотария в Япония постоянно намаляват от 2005 г. насам и правителството прави всичко, което може, за да преобърне тази тенденция и да запази финансите си. Миналия месец министерството на вътрешните работи обяви, че ще започне да продава онлайн лотарийни продукти, считано от октомври.