William Hill Online се преструктурира

Новини

William Hill Online се преструктурира

Оценете новината

williamhill-news

Криспин Ниибор, мениджинг директор на William Hill Online, потвърди екипа, който ще определи ключовите приоритети на бизнеса, тъй като започва следващата фаза на преструктурирането.

Изпълнителния директор Джеймс Хендерсън, потвърди назначението Ниибор като MD през май. Преди да се присъедини към William Hill като директор на корпоративното развитие през 2013 г., Криспин е основател и главен изпълнителен директор на Gaming Media Group в продължение на 9 години.

Ниибор е назначил за директор  на специалните проекти, Стивън Рийд, който ще изпълнява ролята на онлайн главен оперативен директор, на временна основа. Рийд е бил част от екипа за корпоративно развитие на William Hill над 7 години и е участвал в много ключови онлайн проекти, включително и развитието на операцията Гибралтар. Проведено е външно търсене за определяне на точния кандидат за ролята.

Стивън ще се фокусира върху подпомагане на собствениците на P & L да повишат финансовите резултати, чрез разработването на своите продукти, маркетинга и стратегиите за задържане.

Юрген Ройтер е повишен в нова позиция на главен практически директор. Той ще се съсредоточи върху максимизирането на информираността на клиентите, както и да увеличи допирните точни с ключовите клиенти, да подобри обслужването на клиентите и върху други подобни дейности.

Компанията стартира своята нова складова база данни, „UNO“, миналата седмица, и потвърди, че ролята на Матю Жерард като търговски анализатор и директор бизнес развитие, бе разширена, и той вече работи както върху бизнес разузнаването, така и върху плащанията и риска от измами.

Сегашният директор на плащания, риск и измамите, Имри Меир, е решил да напусне организацията, за да търсят възможности другаде. Междувременно, бившият  директор на Deutsche Bank, Джеймс Дейвис разширява длъжността си и започва да отговаря и за постигане на съответствие и възлагане на обществени поръчки.

Криспин Ниибор коментира: „Тези промени са насочени към подобрение на онлайн услугите ни, като разчитаме на точния екип и структура, за да продължават да усъвършенстваме  продукта си, както и опит на нашите клиенти, освен това целим разширяване на пазара. Имаме още много работа, но доста напредваме с мобилния си продукт.”