Въведение в арбитражните залози

Въведение в арбитражните залози

1 (20%) 1 вот[а]

Арбитражните спортни залози са популярен начин за печелене на сигурни пари от залагания на спортни събития и наистина имаше време, в което имаше много добри възможности да се направят пари по този начин. Ситуацията се промени през последните няколко години, арбитражните залози станаха по-трудни за практикуване, но все още има хляб в тази област.

В тази статия ще видите обяснение на традиционните арбитражни залози – започвайки от това как те работят и с пример за арбитражен залог в действие. След това ще ви покажем и проблемите, свързани с този вид залагани, приключвайки с поглед към някои други начини за гарантиране на печалба от спортни залози.

Какво представляват арбитражните залози?

Арбитражът е метод, при който си гарантирате печалба като заложите на всички възможни изходи от спортното събития в различни букмейкъри, в които коефициентите са различават значително. Ето два примера:

Два букмейкъра дават коефициенти за тенис мач. Единият от букмейкърите предлага залози за единия играч при 2.00 коефициент, докато другият букмейкър е определил коефициент за другия играч при 2.10. В тази ситуация, ако заложите и за двамата играчи, ще си гарантирате печалба без значение кой от тях ще победи. На първо време обаче ще трябва пресметнете по колко трябва да заложите на всеки един от двамата играчи – така че да получите една и съща печалба и при двата възможни развоя на срещата. Това се определя от коефициентите, като се раздели желаната печалба на коефициента. В нашия пример, ако искате да получите 500 лв. печалба, трябва да заложите 250 лв. на първия играч (500/2) и 238,09 лв. на втория играч (500/2,1). С тези два залога си гарантирате сигурна печалба от 500 лв. при залози на обща стойност от 488,09 лв. – сигурна чиста печалба от 11,91 лв. без никакъв риск.

Втори пример – два букмейкъра предлагат залози за баскетболен мач. Единият дава коефициент за домакините 1.50, докато другият предлага ставка за гостите 3.25. Използваме същата сума (500 лв.) и така получаваме, че за домакините трябва да заложим 333,33 лв. (500/1,5), а за гостите – 153,84 лв. (500/3,25). Така общата сума на заложените пари в този пример ще бъде 487,17 лв. при гарантирана печалба от 500 лв. – отново безрискова печалба, този път от 12,83 лв.

Така, всичко това е доста просто и вероятно сте го разбрали, но истината е, че не всичко е толкова елементарно и има няколко причини за това.

Слабите страни на арбитражните залози

Първият проблем, пред който е много вероятно да се изправите, е букмейкърите да забележат какво правите и да лимитират максимално допустимия размер на залозите ви (или дори по-лошо – направо да ви затворят акаунта). Букмейкърските къщи не са големи фенове на арбитражите и повечето от тях надлежно са записали в правилата си, че този метод е забранен за практикуване при тях и че ще затварят акаунтите на използващите го.

Освен това, ще се изправите срещу много хора, които правят същото нещо. С помощта на сайтовете за сравнение на коефициентите, арбитражните залози едновременно станаха по-лесни за всички и по-трудни за всички – по-лесно е да намериш ситуация за арбитраж, но е по-трудно да победиш конкуренцията си. Не само се изправяте срещу други хора, ами и срещу скъпо платени софтуерни продукти, в които по-напредналите залагащи са инвестирали пари, за да им е по-лесно да намират добри възможности за арбитраж. Вие трябва да заложите преди останалите, защото след като другите арбитражни специалисти заложат, букмейкърите веднага ще свалят коефициента за дадения залог.

Друг възможен проблем е неприятната ситуация, когато поставите единия залог, но след това откриете, че коефициентът за другия залог се е променил. Дори и да се опитвате да поставяте залога в един и същ момент, пак е възможно да пропуснете промяна в коефициента, тъй като браузърът може да е трябвало да се рефрешне или промяната може да се случи точно в неподходящия момент.

Понякога може да поставите и двата залога, мислейки си, че сте си гарантирали печалба, но след това единият от букмейкърите ви анулира залога, поради грешка. В тяхното право си е да анулират всеки залог. Ако не вярвате, прочетете правилата и условията на вашите букмейкъри. Така ще се окажете само с един голям залог на една селекция, което е голям риск. Остава ви единствено да диверсифицирате риска като заложите в букмейкъра, в който е активния ви залог, но така вместо печалба си гарантирате сигурна загуба на пари.

Трябва и да бъдете запознати с правилата на различните букмейкъри за различните пазари. Например, можете да направите арбитраж за тенис двубой, но мачът да приключи по-рано заради контузия. Единият от букмейкърите може да има правило да плаща печалбите за продължаващия в следващия кръг, докато другия може да има практика да анулира залозите в такива случаи. И такъв сценарий може да ви причини голяма загуба.

Арбитражи с бонуси

Когато си отваряте акаунт в нов букмейкърски сайт, почти винаги ще получите някакъв вид депозитен бонус и в определени ситуации е възможно да си гарантирате печалба с тези бонуси. Обикновено букмейкърите имат правила за превъртане на бонуса няколко пъти и можете да правите това с арбитражни залози в различни сайтове, дори и на цената на загуба на минимална част от бонуса. Ето един пример:

Имате бонус от 100 лв., но можете да го изтеглите само след направени залози за 600 лв.

Правите селекция при 2.00 кофициент в този сайт и откривате противоположната селекция в друг сайт на 1.95 коефициент. Залагате 100 лв. на 2.00 селекцията и 102,56 лв. на 1.95 селекцията, с което си гарантирате загуба от 2,56 лв. Въпреки това, вече сте на 1/6 от изчистването на бонуса – след шест такива залога, ще сте с печалба от над 85 лв.