Виетнам одобри залагането върху международни футболни срещи

Новини

Виетнам пусна в сила своя официален указ, с който ще позволи на местните ентусиасти да залагат на международни футболни срещи, както и на състезания с коне и кучета.

В края на януари, правителството на Виетнам публикува указ 06/2017/ND-CP, който определя правилата за пробна пет годишна програма, при която местните ентусиасти могат да залагат на определени спортни събития. Както при повечето държавни хазартни политики, указът е в процес на изграждане от години, като през това време неоторизираните оператори за залагания не са спрели да се развиват в тази страна.

Повечето елементи на декретът са променяни в продължение на месеци, включително и спора по отношение на ограничението, според което всяко лице може да заложи VND 1 милион ($45) на ден във всеки един разрешен оператор за залагания. Критиците са критични по отношение на това ограничение, според тях то няма да успее да възпре сериозните комарджии в търсенето на по-високи лимити в международните лицензирани сайтове за онлайн залагания, които служат на виетнамския пазар.

Според указът футболните залози ще бъдат ограничени до мачове, които имат одобрението на международни футболни контролни органи на FIFA. Министерството на културата, спорта и туризма ще издаде специфика по отношение на допустимите мачове за залагане.

Постановлението изисква залагащите да залагат чрез оторизирани агенции за залагане на дребно, които не могат да бъдат разположени на 500 метра от училище или детски парк. Постановлението не дава възможност на онлайн или мобилно залагане, въпреки по-ранните предложения за залагания чрез „други телекомуникационни средства.“

Миналия месец друг хазартен указ потвърди тригодишен процес, който позволява на местните жители да залагат в избрани казина. Той съдържа подобни забрани срещу предлагащите онлайн хазарт.

Няколко виетнамски казина са създали онлайн сайтове за „прокси залагания“, които предлагат игри с дилър на живо за комарджии, базирани извън територията на страната, обикновено в континенталната част на Китай. Предполага се, че правителството няма да предприеме действия срещу тези операции, освен ако не прецени, че прокси операторът позволява на местните жители да получат достъп до техните системи.