Световно първенство 2022: Стадионите в Катар

Световно първенство 2022: Стадионите в Катар

5 (100%) 1 вот[а]

Стадионите домакини на Мондиал 2022 в Катар

Катар ще бъде най-малката нация домакин на Световно първенство. Мондиал 2022 ще се проведе през зимата, като участващите държави ще имат честта да играят на едни от най-мондерните стадиони в света. Осем стадиона са разделени на около час път с кола. Седем от осемте съоръжения са построени от нулата за турнира, като другото също е преустроено. На шест от стадионите около половината от местата ще бъдат заети след това (и изпратени в развиващите се страни), докато седмият ще бъде демонтиран. Само един от стадионите ще остане за ползване от местните отбори.

Всичките осем стадиона ще се захранват от ферма за слънчеви панели и ще имат детайлни охладителни системи, включително външен климатик в някои. Ето нашето ръководство за това какво могат да очакват феновете от стадионите, когато турнирът стартира на 21 ноември.

Стадион Лусаил (2022 г.)

Капацитет: 80 000

Мачове: 10, включително финала

Местоположение: Лусаил, на 15 км северно от Доха

Това е най-модерният стадион на Световното първенство в Катар, който беше открит едва тази година. Лусаил ще бъде в центъра на нов град със същото име е бе посторен за 33 милиарда британски лири, като може да бъде дом на 200 000 души. В края на Световното първенство повечето от местата ще бъдат премахнати, защото „усаил няма да има нужда от собствен футболен стадион след 2022 г. Той ще се превърне в обществен център на училища, магазини, здравни клиники и спортни съоръжения под покрива на стадиона. Останалите места за сядане от горния етаж ще станат част от открити тераси за нови домове.

Стадион Ал Байт (2021 г.)

Капацитет: 60 000

Мачове: 8, включително мача на откриването

Местоположение: Ал Кхор, на 35 км северно от Доха.

Този стадион е покрит с огромна структура, подобна на палатка, и носи името си от палатките bayt al sha’ar, използвани от номадските хора в региона. Палатката и прибиращият се покрив ще помогнат за охлаждане на стадиона. Горната част от трибуните ще бъдат премахнати след Световното първенство (с капацитет под 32 000) и ще бъдат предоставени на развиващите се страни. На стадиона ще бъде открит петзвезден хотел и търговски център. Това е най-отдалеченият стадион от Доха, въпреки че е само на 40 минути път с кола.

Стадион 974 (2021 г.)

Капацитет: 40 000

Мачове: 7, до 1/8-финалите

Местоположение: Доха

Дори по стандартите на Катар 2022, това е забележителен стадион. Изграден е от 974 корабни контейнера – откъдето идва и името – и модулна стомана. Преди това се е наричал стадион Ras Abu Aboud. В края на Световното първенство той ще бъде напълно демонтиран, като частите ще бъдат използвани за други проекти. Обектът ще стане крайбрежен комплекс.

Международен стаддион Халифа (1976 г.)

Капацитет: 45 416

Мачове: 8, включително плейоф за третото място

Местоположение: Доха

Единственият стадион за Световно първенство 2022, който е съществувал преди няколко години, е Международният стадион Халифа. Съоръжението е построено през 1976 г. и е преустроено през 2017 г. Стадионът беше домакин на Световното първенство по лека атлетика и финала на Световното клубно първенство, който Ливърпул спечели, като и двете събития бяха през 2019 г. Халифа е единственият стадион за Световно първенство, който няма да бъде частично или напълно демонтиран след Мондиал 2022.

Образователен градски стадион (2020 г.)

Капацитет: 40 000

Мачове: 8, до четвъртфиналите

Местоположение: Ал Раян, 7 км западно от Доха

Стадионът Education City Stadium се намира в средата на няколко катарски университета в зелено пространство точно извън Доха. Той е известен като „Диамантът в пустинята“ и има усъвършенствана система за охлаждане. Диамантените шарки на фасадата изглежда променят цвета си, когато слънцето се движи по небето. Стадионът беше домакин на финала на Световното клубно първенство на ФИФА през 2021 г., а капацитетът му ще бъде намален наполовина след Световното първенство.

Стадион Ал Тумама (2021 г.)

Капацитет: 40 000

Мачове: 8, до четвъртфиналите

Местоположение: 12 км южно от Доха

Още един стадион, на който капацитетът ще спадне до 20 000, след като Световното първенство завърши. На мястото ще бъде открит хотел и джамия. Кръстен на местно дърво, дизайнът му се основава на gahfiya – арабска шапка.

Стадион Ал Джануб (2019 г.)

Капацитет: 40 000

Мачове: 7, до 1/8-финалите

Местоположение: Ал Уакра, 18 км южно от Доха

Първият нов стадион за Световно първенство, който бе завършен, през май 2019 г. Той беше домакин на финала на Азиатската Шампионска лига през 2020 г. Дизайнът е базиран на платната на лодки дау. Стадионът има охладителна система, така че може да се използва през цялата година. Подобно на повечето други стадиони домакини на Мондиал 2022, 20 000 места ще бъдат премахнати след края на най-големия футболен форум в света.

Стадион Ахмад Бин Али

Капацитет: 40 000

Мачове: 7, до до 1/8-финалите

Местоположение: Ал Раян, 20 км западно от Доха

Този стадион е построен на мястото на стар терен със същото име – с над 80% от строителните материали, използвани повторно или рециклирани – включително от първоначалния терен. Неговата светеща фасада е „ъставена от модели, които характеризират различни аспекти на страната. След турнира ще бъде домакин на футболния отбор Ал Раян, като капацитетът ще бъде намален до 20 000 души.