Ръководство за залози на баскетбол

Залози на баскетбол

Баскетболът е един от най-популярните спортове в света. Милиони хора следят с интерес множество баскетболни лиги и турнири всеки сезон. Освен един от най-гледаните спортове, баскетболът е и един от спортовете, на който се залагат най-много пари в букмейкърските къщи.

Разбира се, основният интерес в залозите на баскетбол е насочен към Националната баскетболна асоциация (НБА) на САЩ. В случай, че не ви харесва американския баскетбол, можете да разгледате европейските и азиатските баскетболни турнири и първенства. Баскетболни мачове от големите първенства се насрочват за почти всеки ден от годината, така че ще имате безброй възможности за залог.

Хендикап залози

Най-популярният вид залози в баскетболните залози са залозите с хендикап. Вероятно сте забелязали как изглеждат те. В един НБА мач, например, ще срещнете баскетболни залози с хендикап в следния вид: Сан Антонио Спърс (-2.5) срещу Маями Хийт (+2.5).

Идеята е същата, както и в другите спортове. Ако хендикапът е отрицателен, трябва да приспаднете хендикапа от крайната сума на точките на дадения отбор (в случая Сан Антонио Спърс), и обратно – ако хендикапът е положителен, трябва да го добавите към сумата от точки на отбора (Маями Хийт в нашия пример).

Залози за аутсайдера

Играчите са по-склонни да залагат за фаворитите и причината за това се крие в психологията на човека. Това прави пазара на баскетболни залагания особено интересен и за хора, които не са тесни специалисти в играта. Аутсайдерите обикновено получават доста добри хендикапи от букмейкърите.

За последните 10 сезона на НБА, например, аутсайдерите с хендикап от +12 точки са печелили игрите в 53% от случаите. Същото нещо се е случило и в колежанското първенство на Съединените щати – в 53% от времето отборите с хендикап от +17 и нагоре са излизали като печеливш залог. Това е пряка демонстрация на теорията, че в американския баскетбол аутсайдерите често биват подценявани както от феновете, така и от букмейкърите. В случай, че последните казват с коефициентите си, че даден отбор няма никакъв шанс в предстоящия мач – това е знак за вас, че можете да извлечете изгода.

Залози за фаворитите

Почти всеки е свикнал да си мисли, че фаворитите и известните отбори просто трябва да спечелят всеки път, когато се изправят срещу по-слаб (в общ смисъл) отбор. Лос Анджелис Лейкърс е най-популярният отбор в НБА и безспорно той има велика история на победи и успехи, но това е само история в последните години. Но добрата им история кара много от залагащите да правят очевидни грешки, докато залагат. Ако погледнете статистиките, ще разберете как тези залози са обречени на провал в дългосрочен план.

За последните 10 сезона, Лейкърс са победили прогнозния хендикап на букмейкърите в по-малко от 47 процента от своите игри. В допълнение към това, те имат сравнително слаби домакински резултати, докато в по-голямата част от времето букмейкърите ги оценяват с прекалено оптимистични шансове да спечелят у дома. В последните 10 години, хендикап от -10 е бил побеждаван от Лейкърс в само 37% от мачовете, което прави очевиден факта, че силата на отбора е силно надценявана.

Можете да се захванете и да анализирате други популярни отбори. Те ще имат същата тенденция. Баскетболните залози изискват да вземете под внимание всеки малък фактор, за да можете да постигате добри резултати.

Имената не печелят мачове и не трябва сляпо да вярвате в популярните отбори, когато залагате. Това важи за всички спортове, не само за баскетбола. Без да осъзнават обаче много играчи се чувстват по-спокойни, докато залагат за фаворитите, и това ги кара да забравят други важни фактори.

Залози на общ брой точки

Тези залози също са доста популярни в баскетбола и са подобни на други спортове. Букмейкърите предлагат залози за комбинираната сума от точките, отбелязани от двата отбора (или за общия брой на точките на всеки един от двата отбора по отделно). Вашата задача е да прогнозирате дали отборите ще прехвърлят зададената граница или няма да го направят. Обикновено общия брой на точките в НБА е между 180 и 220, докато в европейските първенства е по-нисък – от 120 до 160 точки.

Контролирайте темпото

Една от най-добрите стратегии и начини за печалба в баскетболните залози е да разберете добре ефекта, който оказва темпото на играта и да правите своите залози в координация с обичаното темпо от двата отбора. Някои отбори изповядват по-бърз баскетбол, целящи да се стигне по-бързо до стрелба към противниковия кош. Други отбори предпочитат по-дефанзивния баскетболен стил, забавяйки темпото при всяко свое владения на топката и постепенно изграждане на добри възможности за атака на коша.

Когато два отбора с подобен подход се срещнат е ясно какво ще бъде темпото на игра, но какво се случва, когато се сблъскат два коренно различни стила? Някои отбори играят изключително добре срещу отбори с противоположни стилове; други се поддават и оставят опонента им да контролира темпото. Когато се опитвате да познаете изхода от баскетболен мач, не се фокусирайте само върху отборите, играещи в предстоящата игра; проучете как са се представили двата отбора в мачовете им от този сезон срещу отбори с подобен на техния и различен на техния стил наигра. Това ще ви помогне да получите представа кой отбор ще контролира темпото и вероятно по този начин ще ви помогне да познаете кой ще победи.

Фокусирайте се върху борбите под коша

Една от статистиките, които никога не трябва да пренебрегвате при залозите си на баскетболни мачове, е статистиката за борбите под коша. Един средностатистически отбор от НБА отправя по около 80 изстрела на мач. След като сметнете броя на точките и броя на отправените изстрели, ще видите, че по-малко от 50 процента от ударите попадат в целта, докато другите са предмет за притежание. Спечелената борба дава повторен шанс на атакуващия отбор да стреля към коша.

Не е изненада, че често се случва отборите с най-добри статистики за борба под коша да се радват и на върхови позиции в класирането. Проучете колко добре се справя всеки един от отборите в този елемент от играта. Отборите, които печелят голяма част от борбите, имат голям шанс да спечелят мачовете си.