Стадиони за Евро 2024

Новини

Стадиони за Евро 2024

Европейското първенство 2024 това лято ще се проведе в Германия. Избрани са градовете и стадиони домакини, които ще посрещнат мачовете от Евро 2024. Стадионите на Евро 2024 са дом на отбори от Първа и Втора Бундеслига, като всяко съоръжение е ултра модерно и ще бъде в чудесно състояние за евро финалите през лятото. Нека разгледаме и на кои стадиони ще се проведат двубоите от Европейското първенство в Германия.

Стадион Ред Бул Арена (Лайпциг)

Ред Бул Арена е дом на отбора на РБ Лайпциг. стадионът е с капацитет от почти 42 000 души и забавлява футболните фенове, откакто беше открит за първи път през 2004 г. Подобно на някои от другите стадиони, които ще ви представим тук, Ред Бул Арена претърпя основно обновяване през 2015 г. Стадионът е лесно достъпен с обществен транспорт и в цяла Германия, което го прави много удобно място за футболните фенове.

Стадион Валдщадион (Франкфурт)

Валдщадион е домът на отбора на Айнтрахт Франкфурт – друг отбор, който се състезава в германската Бундеслига. Този стадион е обвит в много повече история в сравнение с някои от другите, тъй като всъщност е открит за първи път през далечната 1925 г. Стадионът дори е издържал теста време през световна война, въпреки факта, че през това време не са се играли футболни мачове. Валдщадион има малко по-голям капацитет и в сравнение с Ред Бул Арена, тъй като може да побере над 54 000 фенове. Това до голяма степен се дължи на основния ремонт, извършен през 2005 г., с промени като подвижен покрив и дори изолирана жп гара, намираща се под стадиона.

Стадион Райненергищадион (Кьолн)

Това е още един впечатляващ стадион, който е дори по-стар от този, за който току-що говорихме. Райненергищадион е на сегашното си местоположение от 1923 г. И подобно на другите стадиони на Евро 2024, Райненергищадион получи известна парична инжекция през 1975 г., което доведе до модерния дизайн, който виждаме днес. Със сигурност ще има доста шум на стадиона, когато тече първенството, тъй като капацитетът е почти 50 000, когато е пълен до краен предел. Местният ФК Кьолн играе мачовете си от Първа Бундеслига на това съоръжение.

Стадион Олимпиащадион (Берлин)

Като се има предвид, че Берлин е столицата на Германия, не трябва да е изненада, че е и дом на един от най-впечатляващите стадиони на Евро 2024. Олимпиащадион може да приеме почти 75 000 фенове, когато наближава пълния си капацитет. Подобно на някои от другите стадиони, този също е доста стар, тъй като е създаден за първи път през 1936 г. Въпреки че Олимпиащадион е претърпял реновация, тя със сигурност не е била скорошна, тъй като последните големи промени на стадиона са извършени през 1974 г. Все пак домът на Херта Берлин е модерно съоръжение, което ще приеме финала на Евро 2024.

Стадион Алианц Арена (Мюнхен)

Ако смятате, че Олимпиащадион е впечатляващ по отношение на капацитета си, Алианц Арена не изостава много. В момента можете да събере повече от 70 000 фенове на стадиона. Това е едно от най-модерните съоръжения на Европейското 2024, които ще видите в Германия, след отваряне през 2005 г. заедно с цена от 340 милиона евро. Както можете да видите, това е доста солидна инвестиция, а този стадион е и вторият по големина в Германия. Откриващият мач на Евро 2024 между Германия и Шотландия ще се проведе на Алианц Арена, както и един от полуфиналите в турнира.

Стадион Сигнал Идуна Парк (Дортмунд) 

Сигнал Идуна Парк е сред най-големите стадиони в Германия. Домът на Борусия Дортмунд е с капацитет над 65 000 и е винаги препълнен, когато „жълто-черните“ играят своите мачове. От всички стадиони на Евро 2024, Сигнал Идуна Парк получи един от най-скорошните ремонти. Въпреки че самият стадион е открит за първи път през 1974 г., строителна компания промени напълно естетиката на стадиона през 2006 г., поради което сега можем да станем свидетели на страхотния и модерен стадион.

Стадион Фелтинс Арена (Гелзенкирхен)

В сравнение с другите стадиони, Фелтинс Арена“ е открит сравнително скоро – през 2001 г. Домът на Шалке 04 е сред най-красивите стадиони, домакини на Евро 2024. Съоръжението е с капацитет близо 55 000 зрители. Общите разходи за изграждането на стадиона бяха повече от 190 милиона евро, така че бихме казали, че стадионът определено е оборудван за домакин на събитие, което е от ранга на Евро 2024.

Стадион Меркур-Шпил Арена (Дюселдорф)

Говорейки за значителни инвестиции, в Меркур-Шпил Арена са вложени много пари, за да му се даде качеството, което виждаме днес. Стадион Меркур-Шпил Арена е разработен през 2004 г. за общата сума от 240 милиона евро, което го прави един от най-скъпите стадиони, построени в Германия. Разбира се, тази инвестиция позволи множество желани характеристики на стадиона, като отопление под терена и прибиращ се покрив, което означава, че няма риск от отменени мачове поради метеорологичните условия.

Стадион Фолкспаркщадион (Хамбург)

Фолкспаркщадион в Хамбург всъщност е многофункционален стадион, което означава, че не е домакин само на футболни срещи. Всъщност стадионът е бил и място на някои значими спортни събития, като сблъсъкът Дейвид Хей срещу Владимир Кличко през 2011 г. Но ако се върнем към футбола, стадионът е дом на Хамбургер. Този стадион не е от най-старите, но не е и от най-модерните. За първи път станахме свидетели на отварянето на този стадион през 1953 г., а причината да изглежда малко по-стар от останалите е, че последният ремонт е бил през 1998 г.

Стадион Мерцедес Бенц Арена (Щутгарт)

Мерцедес Бенц Арена несъмнено е един от най-привлекателните визуално стадиони в Германия. През 2011 г. стадионът също получи основен ремонт, поради което невероятният отворен дизайн е един от най-модерните в Германия. Стадионът е с капацитет над 54 000 зрители. Известен също като Щутгарт Арена, стадионът ще посрещне доста мачове от Евро 2024, включително и 1/4-финален двубой.