Швейцария ще блокира нелицензираните сайтове за хазарт

Новини

Официално, законодателните органи на Швейцария ще обсъждат само бъдещето на данъчните политики по отношение на хазартните сайтове.

Мярката, според която не лицензираните хазартни сайтове в Швейцария ще бъде блокирани в бъдеще, беше гласувана преди броени дни от швейцарския парламент. За блокиране на сайтове за хазарт без швейцарски лиценз ще отговарят директно доставчиците на интернет. Горната камара на парламента одобри предложението за блокиране по-рано през февруари, докато в сряда камарата на представителите даде и своята зелена светлина за оперативните аспекти на това предложение, докладват сайтове за онлайн хазарт в Швейцария.

Блокирането се превръща в най-популярната мярка за защита

Според Тиери Буркарт, член на дясноцентристката радикална партия, блокирането на уебсайтове, показа в много страни, че това може да е ефективна мярка за защита на вътрешните оператори. Въпреки това, има много хора, които смятат, че това не е наистина така. Те изтъкват цензурата, която този вид мерки, предполага.

Недоволство в парламентарната дискусия изразяват основно от Зелените и Швейцарската народна партия. Те са единствените страни, които се противопоставят на предложението за блокиране на домейни на чуждестранни хазартни сайтове. Както хазартните новини докладват, Франц Грютер, представител на Швейцарската народна партия, заяви, че това решение трябва да се нарече „диктатура” и, че блокирането не е в крак с либералния и демократичен начин на мислене. Дебатът ще продължи до средата на март, но само по темата дали печалбите трябва да бъдат свободни от данъци или не.