Швеция ще въведе нов данък върху онлайн хазарта

Новини

Швеция ще въведе нов данък върху онлайн хазарта

Оценете новината

swedish-online-gambling-tax-rate

Плановете на Швеция да либерализира онлайн хазартния си пазар, ще включват и въвеждането на данъчна такса в размер на 15-20%.

В доклад, изготвен от Copenhagen Economics, авторите отбелязват, че шведското правителство е натоварило специален изследовател да изготви предложения за подпомагане на прилагането на плана за промяна на онлайн хазартния пазар от монопол към единна система, която дава лицензи на множество частни оператори.

Докладът показва, че целта на тази промяна трябва да бъде насочена в две основни направления: достатъчно убедителни международни оператори да кандидатстват за шведски лицензи и насочването на онлайн комарджиите до тези шведски лицензирани сайтове.

С помощта на формули се доказва оптималността на 15%-вия размер на данъчната такса, с която ще бъдат облагани брутните приходи от хазартни игри, а освен това се смята, че тя ще доведе до „не значителна смяна на хазартните оператори извън системата за лицензиране.“

А данъчна ставка под 15% може да доведе до увеличения на вече високото канализиране, но това ще бъде за сметка на по-ниски данъчни приходи за държавата.

Въпреки това, данъчна ставка над 20% води до понижаване на разпределението на процентите на каналите до 80% или по-ниско. Нетният резултат е по-нисък данъчен приходи за държавата, тъй като операторите ще изберат да останат извън системата за лицензиране и комарджиите ще избират да се придържате към тези оператори, които ще могат да предлагат по-конкурентни продукти, отколкото високо-облаганите шведски лицензирани оператори.

Докладът е изготвен от името на Association of Online Gambling Operators (BOS), която се състои от лицензирани от Европейския съюз, онлайн хазартни оператори, които правят бизнес в Швеция. BOS стана афилиейт на European Gaming & Betting Association през ноември 2015.

В доклада се отбелязва, че няколко членове BOS си правят труда да поискат издаването на лицензи за пазарите в Европейския съюз, в които данъчната ставка е над 20%. Осем членове на BOS имат лицензи в Обединеното кралство, където данъчната ставка за онлайн хазарт е 15%, но този брой спада до пет в Италия (20%), на четири в Дания (20%), спадове продължават до два в Испания (25%) , а само един смел член на BOS оперира във Франция (45%).

По-малките оператори ще бъдат особено засегнати от високите данъчни ставки.

Доклада цитира „Ipsos” и публикува данни от проучвания, според които държавния оператор Svenska Spel е доминиращ онлайн оператор с 19,7% дял, следван от Unibet с 8,8%, Mr Green със 7% и Betsson с 5,7%.

Шведското правителство няма да обяви спецификата на плановете за либерализиране на онайн хазарта до март 2017, след което заинтересованите страни ще бъде даден срок от време, в който да коментира. Сегашният план е да представи окончателния проект в парламента до следващия декември,  за да го одобри, преди изборите през септември 2018.