Съдът на ЕС удари отново унгарския закон за хазарта

Новини

Съдът на ЕС удари отново унгарския закон за хазарта

Оценете новината

Съдът на ЕС удари отново унгарския закон за хазарта


Рестриктивните закони за хазарта в Унгария отново бяха изправени пред съда на Европейския съюз.

 

В сряда съдът на Европейския съюз (CJEU) даде предварително постановление по отношение на британския оператор Sporting Odds Ltd, дъщерно дружество на Sportingbet, на което бе наложена глоб от HUF 3,5 милиона (US$ 13,600) за предлагане на услуги на унгарски играчи без местен лиценз.

Законодателството на ЕС позволява на държавите-членки да ограничават достъпа на оператори на хазартни игри, лицензирани в други държави-членки, при условие че тези действия поддържат разумна фасада за подчертаване на защитата на потребителите – чрез ограничаване на възможностите на гражданите да играят хазарт онлайн – над желанието на държавата да запълни хазната си с приходи от хазарт.

Съдът на ЕС отсъди, че отказът на Унгария да предостави лицензи за онлайн хазарт на всяка компания, която не управлява местно казино на сушата, е в противоречие с аргумента на страната, че нейните правила за хазарт са предназначени главно да сведат до минимум потенциалните вреди от предлагането на гражданите на твърде много възможности за хазарт.

По-конкретно, съдът на Европейския съюз заяви, че тази предпоставка, основана на сушата, „не представлява условие, необходимо за постигането на желаните цели, и че съществуват други мерки, по-малко ограничителни, които да са в състояние да ги постигнат„.

Съдът на ЕС се позова на решение от миналия юни по дело, свързано с водещата марка Unibet на групата Kindred, в която Съдът на ЕС обявява изискването на Унгария за онлайн лицензиантите да са установили 10 години „надеждна“ дейност в страната като „дискриминационно и противоречащо на“ член 56 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), който забранява ненужните ограничения върху търговията със стоки и услуги между държавите-членки на ЕС.

По същия начин решението за Sporting Odds повтори становището на съда на ЕС, че Унгария няма правомощия да налага финансови санкции срещу неразрешени сайтове за хазартни игри, поради несъвместимостта на закона с член 56 от ДФЕС. Сега въпросът ще бъде разгледан от унгарския съд, който поиска становището на съда на ЕС.

Онлайн хазартния пазар в Унгария

В унгарският онлайн пазар на хазартни игри доминира държавния монопол на залаганията Szerencsejáték Zrt, чиито интерактивни канали за продажба представляват 16% от приходите на компанията през 2017 г.

Миналия декември Унгария одобри изменение в законодателството си за хазарта, което изисква местните финансови институции да блокират плащанията към и от неразрешени сайтове за хазарт. Измененията бяха внесени в Европейската комисия за одобрение, а срокът на изчакване ще изтече на 16 март.

Унгария спадна с девет пункта до 66-то място в класацията на 2017 Corruption Perception Index на Transparency International. От всички държави-членки на ЕС, само България (71-ва) се нарежда на по-ниска позиция.

Топ държави в 2017 Corruption Perception Index класацията:

  1. Нова Зеландия;
  2. Дания;
  3. Финландия;
  4. Норвегия;
  5. Швейцария

………………..

  1. Унгария;

71. България.