Русия ще опрости регистрацията на сметки за онлайн спортни залагания

Русия ще опрости регистрацията на сметки за онлайн спортни залагания

Руското правителство помага на букмейкърите чрез опростяване на тромавата процедура за регистрация на профили за онлайн спортни залагания.

Министерството на финансите на Русия наскоро подготви ново законодателство, което би премахнало текущото изискване към онлайн играчите да се регистрират онлайн с централизиран разплащателен център (TSUPIS) и след това да потвърдят  регистрацията си чрез физическо представяне на документ за самоличност в наземните магазин или в партньорите на букмейкърите за търговия на дребно.

Проектозаконът гласи, че руски лицензиран онлайн букмейкър „има право да повери … идентификацията на хазартен участник в центъра за записване на онлайн залагания на букмейкъри или лотарии, работещи в съответствие с изискванията на федералния закон от 29 декември 2006 г. № 244-FZ.

Този ход следва срещата по-рано тази седмица между правителствени служители и представители на 14 лицензирани онлайн букмейкъри на Русия, които изразяват неудовлетвореност от процеса на регистрация в две стъпки.

Букмейкърите твърдяха, че освен че представляват сериозни пречки за участниците, живеещи в селските райони, далеч от магазините за залагания или партньори за търговия на дребно по обработка на разплащания на букмейкърите, процесът на регистрация е безкрайно по-опростен при много международно лицензирани онлайн хазартни сайтове.

Букмейкърите призоваха правителството да действа бързо, за да разреши ситуацията, така че операторите да могат да се възползват от очакваните печеливши футболните залози на тазгодишната Световна купа по футбол, на която е домакин Русия.

През декември Русия одобри нови банкови закони, които позволиха на клиентите да подават биометрични данни за улесняване на онлайн транзакциите. Въпреки това, някои фигури от руската хазартна индустрия, отхвърлиха предположенията, че този нов инструмент ще доведе до приток на нови онлайн залагащи.

Забраняват се анонимните онлайн плащания

Както руското правителство дава, така и ограничава. В сряда медията Kommersant съобщи, че правителството се готви да забрани анонимните онлайн плащания.

По-конкретно, планът е да се забрани прехвърлянето на средства към „не-персонални електронни платежни средства (NESP)“ – електронни портфейли, предплатени банкови карти и т.н. – от всякакви други, освен руски банкови сметки. Същото би било и при тегленията от който и да е източник на NESP от нещо различно от банкова сметка.

Асоциацията за електронни пари смята, че в момента има над 100 млн. активни електронни портфейла и предплатени карти в Русия, а клиентите могат да прехвърлят до RUB 15 000 (US$ 267) във всяка една транзакция.

Както винаги, обосновката за такива ограничения е борбата с тероризма и други незаконни действия, но се вписва в модела на общото недоверие на Русия към всяка онлайн дейност, над която правителството не упражнява абсолютен контрол.