Ръководство за залози на тенис

Ръководство за залози на тенис

Оценете новината

Тенисът привлича голям интерес от страна на залагащите и не е трудно да видим защо. Тенисът е много интересен за гледане спорт и в действителност могат да се направят добри пари от него, стига да си запознат с материята и да знаеш какво правиш. Друга причина за големия интерес към залозите на тенис се крие в огромния брой мачове и в мъжкия, и в женския тур. И двата тура имат турнири почти през цялата година, което предоставя страхотна възможност за залагане на практика във всеки един момент.

Прогнози за победител в турнира – Изборът на победител в турнирите е винаги най-популярният пазар в тениса, особено когато става въпрос за турнирите от Големия шлем. Въпреки че шансовете да видим изненадващ победител в някой от тези турнири не са много големи, все още има добри възможности за трейдване в борсите, а ако сте любители на на традиционните букмейкъри пак можете да намерите коефициенти с добра стойност.

Преди да се опитате да прогнозирате кой ще спечели турнира, трябва задължително първо да проверите какъв е жребия. Добра стратегия е да заложите за играч с висок коефициент, който изглежда има лесни съперници в първите няколко кръга. След това, ако този играч се справи с тези съперници, можете да затворите залога с добра печалба в традиционните букмейкъри или да го продадете в борсите. Вие също така трябва да хвърляте по едно око към коефициентите за местните играчи. Когато играч играе в родината си, той винаги получава подкрепата на публиката, а това е важен бонус и увеличава шансовете му за победи.

Залози за сетове – В тези залози обикновено се намират отлични възможности за изкарване на пари. Особено при срещите, в които се очаква единият от играчите да прегази съперника си. Както обикновено, трябва предварително да напишете домашното си, за да бъдете успешни в тези залагания, тъй като винаги има някаква причина (или причини), поради която коефициентът единият играч да спечели без загубен сет е толкова малък. По-долу са няколко от факторите, които трябва да имате предвид, независимо дали залагате за това играчът да спечели без загубен сет или да не успее да го направи.

Един срещу друг – Погледнете какво се е случило в последните мачове между двамата. Ако предишните срещи са били равностойни, тогава е по-добре да инвестирате парите си в залог за повече сетове в мача.

Последни срещи – Това е най-важният фактор по наше мнение. Ако фаворитът получава нисък коефициент за победа в два сета (или в три в турнирите от Големия шлем), трябва да разгледате историята на последните му няколко мача. Ако той е бил въвлечен в дълъг и изтощителен мач преди само няколко дни, умората може да изиграе своята роля в следващия му двубой. Това, разбира се, важи за всички играчи, не само за фаворитите.

Добри сервиращи – Играчите, които могат да се похвалят със силен сервис, често са много трудни за пробиване. Ако противникът се определя като фаворит за спечелването на мача без да загуби гейм, но другият играч разполага с много силното оръжие на сервиса, тогава е най-добре да заложите за повече сетове в мача.

Пример:

Роджър Федерер получава 1.95 коефициент в Betfair, за да спечели с 3-0 сета срещу Анди Мъри. Двубоите помежду им са в полза на швейцареца, но Мъри притежава страхотен първи сервис, така че залогът ПРОТИВ (Lay) това Федерер да спечели с 3-0 е с много добра стойност.

Залози с хендикап

Някои залагащи смятат, че залагането ПРОТИВ фаворита в пазара за залози на сетовете е твърде рискована инвестиция, затова предпочитат да сложат парите си в залозите с хендикап. При хендикап залозите играчът, определян като аутсайдер, започва срещата с въображаем аванс от няколко гейма. Ако Федерер е големият фаворит за спечелването на мача, но вие смятате, че Анди Мъри може да му бъде достойна конкуренция, значи можете да заложите, например, за победа на Мъри с начален аванс от 4,5 гейма.

Пример:

Федерер е с коефициент 1.10 да победи Анди Мъри.

Анди Мъри е с 2.00 коефициент да спечели с хендикап от 4,5 гейма. Това означава, че Мъри, заедно с хендикапа си, трябва да бъде с повече геймове от Федерер в края на мача. По този начин, Федерер все пак може да спечели двубоя, но залогът ви за Мъри с хендикап да е печеливш.

Ако Федерер спечели с 6-4, 7-6, 7-6, крайният резултат ще е с четири гейма в повече за Федерер. Но като добавим и началния аванс (хендикап) за Мъри, вашият залог е печеливш.

Залагане за победител в мач

Залагането на тенис често може да бъде печелившо начинание. Точно както при всеки друг спорт, предварителният анализ е задължителен. Има няколко различни фактори, които влизат в игра при определянето на шансовете на двамата съперници да победят.

Ние сме изброили част от тях по-долу:

Форма – Ако един играч е в гореща победна серия, увереността му със сигурност се е покачила значително. Увереният играч се представя много по-солидно, той преценява ударите си много по-добре, таймингът и точността му се подобряват и е по-склонен да се възползва от отворилите се шансове. От друга страна, ако един тенисист се намира в тежък период, по-добре е да стоите далеч от залози за негови победи. Самочувствието в този спорт е от решаващо значение и, ако то е сринато на земята, състезателят ще играе далеч по-консервативно, няма да има доверие на собствените си възможности и като цяло загубите в последните му двубои показват, че не играе добре напоследък.

Един срещу друг – Някои играчи се представят много добре срещу точно определени съперници и обратното. Тенисът е игра от само двама души и стилът на един играч понякога работи много добре срещу стила на друг и обикновено това се показва в директните срещи между двамата. Преди да залагате на който и да е мач, проверете резултатите от последните няколко двубои между двамата. Когато в историята на двама на пръв поглед равностойни опоненти имаме очевидно превъзходство на единия от тях, значи този играч много добре е разучил играта на противника и е намерил начин да й противодейства, докато другия явно не е успял. Обръщайте голямо внимание на предишните срещи на двамата съперници.

Настилка – Стилът на все играч се представя по различен начин на различните настилки. Например, тревната настилка на Уимбълдън често се казва, че е по-благоприятна за играчите с мощен сервис. Червената настилка, позната още като клей, на която се играе Откритото първенство на Франция, е доста по-бавна от другите и заради това е много по-удобна за по-дефанзивните играчи. Рафаел Надал е кралят на клея със своите 9 титли от Ролан Гарос.

Място на провеждане – Трябва да сте запознати кой играч от къде е. Ако има играч от страната, в която се провежда турнира, това обикновено играе в негова полза и увеличава не малко шансовете му за достигане до финалните етапи на надпреварата. Домашната публика може да вдигне един играч от дупка и е масивно предимство. Понякога да играеш пред собствените си фенове може да бъде и нож с две остриета, но в повечето случаи действа благотворно на състезателите.

Турнири от големия шлем

В големия тенис, не е важно колко турнири си спечелил, а колко турнири от Големия шлем имаш на своята сметка. Тенис турнири се провеждат през цялата година, но тези, които наистина имат значение, за четирите събития от Големия шлем. Австралия, Франция, Англия и САЩ са четирите държави, които приемат най-големите зрелища в този спорт. И четирите държави са абсолютно убедени, че техният турнир от Големия шлем е най-добрият. Трудно е обаче да се направи класация, тъй като всеки турнир от Големия шлем идва със своите собствени уникални характеристики.

Откритото първенство на Австралия – Австралия е домакин на първия турнир от Големия шлем за годината и благодарение на него състезателите не трябва да чакат дълго време, преди да се завърнат на голямата сцена след зимната почивка. Турнирът се провежда всяка година през януари в Мелбърн Парк. Първото издание на Australian Open се е провело през далечната 1905 г., като първоначално са е играело на тревна настилка. През 1988 г. това се промени и сега турнирът се играе на твърди кортове.

Начало – Януари
Основни кортове – Род Лейвър и Хайсенс
Настилка – Твърди кортове
Уникални характеристики – В Откритото първенство на Австралия голямо значение има жегата. Просто да имаш талант не е достатъчно, за да достигнеш до върха в Австралия. За да стигнеш до победата, трябва да преминеш през парещата жега, която обикновено обхваща Австралия в началото на годината.

Ролан Гарос – Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, е известен като може би най-трудният турнир от Големия шлем, защото настилката там не прилича на никоя друга. Червеният клей прави тениса много различен от този на твърдите настилки. Често ще видите играчите на Ролан Гарос да се пързалят все едно играят на лед. Настилката е предпоставка за дълги разигравания и често се стига до дълги петсетови битки. Ролан Гарос е определян от специалистите като най-трудният от физическа гледна точка турнир от Големия шлем и това е една от причините да е най-гледаният тенис турнир в света.

Начало – Края на май
Основни кортове – Ролан Гарос и Корт Филип Шатрие
Настилка – Клей
Уникални характеристики – Това е несъмнено настилката. Червената глина забавя топката, което от своя страна води до дълги разигравания. За да успее един играч в Ролан Гарос, той трябва да бъде във върхова физическа форма. Трябва много издръжливост, както и интуитивен ум. Рафаел Надал е майстор на тази настилка, тъй като той знае как да използва бавният клей в своя полза. Често ще виждате играчите да стоят зад основната линия.

Уимбълдън – Това е един турнир, който е обожаван от едни и мразен от други. Някои ще кажат, че това е най-интересният турнир от четирите, докато други не го харесват, защото дава голямо предимство на играчите с добър сервис. Това е най-старият турнир от всички от Големия шлем и поради това се счита като най-престижен.

Начало – Края на юни
Основен корт – Централния корт
Настилка – Трева
Уникални характеристики – Атмосферата. Докато има останали британци в турнира, феновете на Ол Ингланд Клуб са гарант за запомняща се атмосфера. Рядко се виждат празни места на някой от основните кортове.

Открито първенство на САЩ – Последният турнир от Големия шлем за годината и според много хора най-равностойния от тях. Докато тревата и клея дават предимство на определен тип играчи, твърдите кортове дават равни шансове на всички участници. Въпреки че може и да не изглеждаше така, когато Федерер спечели пет поредни издания на US Open. В своята история, US Open се е провеждал на различни настилки, като твърдата настилка е в употреба от 1978 г. насам.

Начало – август
Основен корт – Flushing Meadows
Настилка – Твърди кортове
Уникални характеристики – За разлика от останалите турнири от Големия шлем, в мачовете от Откритото първенство на САЩ има тайбрек и в последния пети сет. В другите турнири от Шлема в петия сет се играе до два гейма разлика.

Други важни турнири – Най-добрите мъже в тениса се състезават през цялата година в турнирите от ATP World Tour, докато жените играят в WTA World Tour. И двата тура имат своите финали в края на сезона. Мястото на финалите се променя всяка година. При мъжете, под турнирите от ATP в йерархията са Challenge турнирите, каквито също се провеждат всяка седмица и в тях участват играчи от малко по-ниско ниво.