RGA: Португалският регулиран онлайн хазартен пазар е неуспешен

Новини

RGA: Португалският регулиран онлайн хазартен пазар е неуспешен

Оценете новината

RGA: Португалският регулиран онлайн хазартен пазар е неуспешен

Португалският регулиран пазар на онлайн хазартни игри не успява да постигне целта си да отдалечи местните играчи далеч от неоторизирани оператори, според нов доклад.

Във вторник Асоциацията за дистанционен хазарт (RGA) оповести констатациите от доклада на Eurogroup Consulting, възложен от RGA, за да определи как регулираният онлайн пазар на Португалия се е развивал от първия локално лицензиран сайт, пуснат през юни 2016 г., до момента.

Когато Португалия одобри своето законодателство за онлайн хазарта през февруари 2015 г., правителството се надяваше да се възползва от нови приходи в размер на €25 млн.. Докладът на третото тримесечие на пазара показа, че делът наонлайн постъпленията за държавата е достигнал €24,5 млн., като остават три месеца, за да закръглят годината.

Докато режимът на налагане на наказателни санкции на пазара, който правителството определя, ставам все по-затеглнат, то също така държавата запазва минимален интерес към операторите, като досега само седем компании са получили лицензи.

Докладът на RGA, който се основава на проучване над португалските онлайн играчи, установи, че над две трети (68%) от анкетираните все още се възползват от сайтове за хазарт, които не притежават местен лиценз. Около 38% от португалските играчи залагат само в международно лицензирани сайтове, докато 30% разделят вниманието си между международни сайтове и лицензирани оператори на местно ниво.

На въпроса защо тези участници продължават да посещават и използват сайтовете, които правителството им намира за неприемливи, основната причина, която се цитира, е желанието за достъп до по-добри коефициенти, в сравнение с тези, налични в лицензираните от Португалия сайтове.

Най-яростният пример за регулаторния режим в Португалия е данъкът върху оборота от спортните залагания, а не върху приходите на операторите. В резултат на това само 39% от онлайн бетинг оборота на португалците се реализира в местните оператори, далеч под желаната скорост на „канализиране“ от 80-90%, която най-регулираните онлайн пазари се стремят да постигнат.

Директорът по правителствените отношения на RGA, Пиер Турниър, заяви, че докладът е още доказателство, че регулираният пазар на Португалия „очевидно не е в състояние да се бори с нерегулирания пазар и че промяната е много необходима, за да може регулацията да работи„.