Процесът за търговия с вътрешни информация на Дейвид Баазов трябва да продължи

Новини

Процесът за търговия с вътрешни информация на Дейвид Баазов трябва да продължи

Процесът на търговията с вътрешна информация на Дейвид Баазов ще продължи, след като съдия от Квебек отказа да отложи обвиненията срещу бившия главен изпълнителен директор на Amaya Gaming.

В понеделник съдия от провинциалния съд, Салваторе Масциа, отхвърли предложенията на адвокатите на Баазов да бъдат отхвърлени обвиненията му поради продължителността на времето, необходимо на прокурорите да заведат делото му в съда. Процесът, който трябваше да започне през декември, включва още двама други обвиняеми – Йоел Алтман и Бенджамин Ахдо.

През декември съдия Масция намекна, че силно обмисля искането за отлагане. В понеделник той каза, че „в края на краищата приемам аргумента“ на контролния орган на Квебек, Authorite des marches financiers (AMF), и че процесът трябва да продължи.

Масциа отбеляза, че този случай е „особено сложен“ и заяви, че прокурорите имат „конкретен план за свеждане до минимум на закъсненията„, тъй като производството върви напред. Процесът, който се очаква да призове повече от 50 свидетели, се очаква да започне през следващите седмици.

През март 2016 г. AMF обвини Баазов и негов съучастник, че са участвали в редица сделки с акции, свързани с транзакциите на Amaya, включително придобиването на дружеството през 2014 г. на компанията-майка на онлайн покер гиганта PokerStars.

https://www.youtube.com/watch?v=n7BHlsa7mLc

Някои от тези сделки имаха за цел да обогатят други лица, свързани с делото, докато други бяха предназначени за изкуствено увеличаване цената на акциите на Amaya. Баазов също е обвинен, че играе ролята на параван на по-големия си брат Офер / Джош Баазов, чието минало в интернет на хазарта в САЩ не е много ясно.

Теч фирма от Монреал е нападната внезапно

The Globe and Mail наскоро съобщиха, че агентите на AMF са нахлули в Монреалската информационна компания Hypertec – миналия септември, което се дължи на подозрения, че тя служи като фронт за таен блок от около 1,7 милиона акции на Amaya и 859-борсови гаранции, уж контролирани от Джош Баазов и неговия дългогодишен бизнес партньор Крейг Левет.

Документите, подкрепящи искането на AMF за заповед за претърсване, заявяват, че Hypertec, дългогодишен клиент на Amaya, е притежавал акциите на Баазов / Левет по споразумение, сключено през 2009 г., и че тези акции са били използвани за финансиране на сделките на Amaya от 2011 г. с хазартните софтуерни фирми Chartwell и Cyrptologic.

AMF твърди, че дуото е продало акциите и е прикрило приходите като заем, което  заблуждава дългогодишните инвестиционни банкери на Amaya Canaccord Genuity.

Агентите на AMF задържаха компютъра, мобилния телефон и USB от главния финансов директор на Hypertec, Нейтан Мейровици и също претърсиха дома му. Нито компанията, нито Мейровици са обвинени в каквото и да е престъпление, а изпълнителният вицепрезидент на Hypertec, Андре Ламар, твърди, че твърденията на AMF нямат никакво значение.

Равин съди AMF за обида

Междувременно равин в Монреал е предявил иск срещу AMF за това, че според него е „обидно“ и „грубо“ домът му да бъде претърсван, което е станало през миналия септември. AMF агенти нахлуха в дома на равина Моми Пинто, търсейки доказателства, свързани с престъпленията на Баазов, но равинът твърди, че AMF всъщност търси Йозеф Иферан, от когото Пинто е купил къщата пет години по-рано.

Пинто и семейството му бяха подложени, според тях на „унизително и инвазивно“ шестчасово претърсване, по време на което агентите проверявали вещите на Пинто, както и мобилните телефонни и компютърни данни. Семейството иска обезщетение от AMF и двама от следователите в размер на $230 000.

През юни 2016 г. агентите на AMF нахлуха в Centre Chabad, основана в Монреал еврейска благотворителна организация, конфискувайки $87 000, които подозираха, че са преминали през центъра от лица, свързани с Amaya. Парите, които бяха в копюри от по $20 долара, бяха намерени в багажника на директора, равин Шалом Чрики.