Португалия срещу Чехия | 18.06.2024

Португалия срещу Чехия | 18.06.2024

Португалия срещу Чехия: Предварителен преглед и прогноза

Португалия ще започне кампанията си на Евро 2024 срещу познатия съперник Чехия, като и двата отбора ще се стремят да се класират на директните елиминации.

Роберто Мартинес ще донесе своя опит на този португалски отбор за първи път на голям турнир, когато те се изправят срещу Чехия във вторник. Испанецът преди това беше начело на Белгия на две Световни първенства и Евро 2020, като нещата завършиха с червените дяволи с разочарование след провала в Катар през 2022 г. Португалия влезе в Евро 2024 в оптимална форма, тъй като те бяха единственият отбор със 100% резултат в квалификациите и имаха най-силното нападение. Те също бяха стабилни в защита и Рберто Мартинес ще се надява да продължи тази форма до финалите.

Този отбор на Португалия е пълен с талантливи звезди на всяка позиция и отново ще бъде воден от легендарния Кристиано Роналдо, който участва в своя шести еврофинал. Така или иначе, Португалия ще влезе в този турнир твърдо в групата на отборите, смятани за фаворити, и със сигурност са фаворити на хартия, за да преминат в следващия кръг като победители в групите. От друга страна, Чехия няма да се разглежда като претендент за титлата, нито ще се похвали с етикета на фаворит за напредване от групата. Въпреки това, класиране на 1/8-финалите е основната цел пред селекционера Иван Хашек, когато се отправи към Германия.

Чехия също може да се похвали със стабилна дефанзивна игра. Иван Хашек обаче има най-младия и вероятно най-малко опитен състав на финала, който ще изпробва характера си срещу отбори като Португалия и Турция в тяхната група. Те участват в своя 11-ти финал и осми пореден, като непрекъснатата им серия е подобрена само от Германия и Франция. Мачът срещу Португалия ще бъде и четвъртата среща на Чехия със Селесао на европейските финали.

Факти преди мача     

  • Португалия спечели последните си четири мача срещу Чехия във всички турнири
  • Португалия запази суха мрежа във всичките си последни три мача срещу Чехия
  • Португалия и Чехия ще се срещнат за четвърти път в мач от Европейско първенство
  • Кристиано Роналдо има най-много участия в евротурнирите, голове и най-много асистенции и е вкарал поне един гол във всеки от своите пет турнира
  • Чехия има третата най-дълга непрекъсната поредица от поредно участие на Европейски, тъй като те ще участват за осми пореден път.

Португалия срещу Чехия: Прогноза

Чехия е постоянна в продължение на десетилетия на еврофиналите. Но те ще трябва да разчитат на до голяма степен неопитен отбор, за да се представят добре в Германия. Напрежението ще бъде върху тях точно преди мача, тъй като ще бъдат изправени пред трудно предизвикателство да продължат от групата, ако претърпят загуба от Португалия в първия мач. Смятаме, че португалците ще надвият своя съперник на старта и прогнозата ни за срещата е 1-ца.

Прогноза: 1

Виж пълната програма на Евро 2024 >