Норвегия се затруднява с ограничаването на онлайн хазартните плащания

Новини

Норвегия се затруднява с ограничаването на онлайн хазартните плащания

Оценете новината

Норвегия се затруднява с ограничаването на онлайн хазартните плащания

Норвежкият регулатор на хазарта все още обмисля какви действия да предприеме срещу неоторизираните онлайн хазартни плащания, извършени повторно.

По-рано тази година Норвежкият орган на хазарта (Lotteri-og Stiftelsestilsynet известен като Lotteritilsynet) нарежда на местните банки да прекратят връзките си със седем компании, за които регулаторът счита, че обработват плащания от името на онлайн сайтове за хазарт, които не са одобрени да приемат залози от норвежки играчи.

В края на миналата седмица Lotteritilsynet обяви, че е изпратила нови съобщения до местните банки относно две от тези седем фирми – Magyar s.r.o. (Trustly AB) и Entercash Ltd – след като регулаторът установи, че фирмите са променили регистрационната си информация и са продължили да обработват онлайн хазартните плащания в нарушение на заръките на регулатора.

Според проучването, разследването на Lotteritilsynet разкрива, че Entercash е извършил над 130 000 отделни сделки с норвежки участници между юни и август за обща стойност от NOK 675 млн. ($80,5 млн.). Регулаторът казва, че Entercash не е успял да докаже, че извършва в Норвегия правен бизнес, който не е хазарт.

Подобна проверка на дейностите на Trustly показва, че компанията е управлявала над 58 000 транзакции между юни и август на стойност NOK 335 млн.. И тук отново, Lotteritilsynet постави под въпрос дали Trustly е осъществявал някакъв легален бизнес, различен от хазарт, с норвежки клиенти.

Хазартното законодателство в Норвегия

Норвегия ограничава правните операции за онлайн хазартни игри до държавните компании Norsk Tipping и Norsk Rikstoto. Правителството за кратко говореше за идеите си да отвори своя пазар за международните фирми, но в крайна сметка стигна до извода, че е по-забавно с монопол.

Когато първоначалните нареждания за „спиране на плащанията“ бяха дадени тази пролет, местни медии обвързаха преработвателите с няколко международни фирми за залагания, включително Betsson AB, което накара говорителя на компанията да каже, че протекционистката позиция на Норвегия е „нарушение на правилата на Европейския съюз“.