Мондиал 2018: Анализ за слабото представяне на Уругвай при победата над Египет

Новини

Мондиал 2018: Анализ за слабото представяне на Уругвай при победата над Египет

Оценете новината

Мондиал 2018: Анализ за слабото представяне на Уругвай при победата над Египет

Уругвай победи Египет, но показа много слабости

Сочения за един от силните отбори на Световното първенство, Уругвай въобще не бе впечатляващ на старта на Мондиал 2018 срещу Египет, който бе без голямата си звезда Мохамед Салах. Въпреки че взеха така важните три точки след побения гол на бранителя на испанския Атлетико Мадрид Хосе Хименес в края на срещата, представянето на Ла Селесте бе значително по-слабо и не оправда големите очаквания. В следващите редове ще разгледаме основните проблеми на Уругвай в първия им двубой на световните финали и какво те трябва да подобрят, за да изпълнят целта си, а тя е достигане поне до ¼-финалите.

Проблемите:

Джорджан Де Араскаета и Наитан Нандес:

Решението на Оскар Табарес да заложи на Наитан Нандес на крилото, който по принцип е вътрешен халф, и на Де Араскаета, който е типична 10-ка, просто не сработи. В предишните мачове Оскар Табарес залагаше на Нандес в халфовата линия, която се състоеше от трима души, а де Араскаета играеше зад Суарес и Кавани – стратегия, която е осигурила далеч по-силни представяния от това, което Уругвай показа срещу египтяните. Джорджан Де Араскаета и Наитан Нандес просто изглеждаха никак не на място в тази схема и бяха много неориентирани. Нандес беше малко по-ефективен и опита някои пробиви по-крилото, но бе отчаян от защитата на Египет. Все пак той е свикнал да играе в центъра на терена и неговата сила не е на крилото. Играта на Уругвай нямаше никаква широчина и това бе голям проблем, породен от точно това решение на Табарес. Липсата на типична 10-ка също създаде пълна празнота между полузащитата и Суарес и Кавани, оставяйки огромни пропуски между двете единици и липсата на възможности за пробив за един от двамата.

Матиас Весино и Родриго Бентанкур:

Определяни за една от най-силните полузащитни двойки в турнира, Матиас Весино и Родриго Бентанкур се представиха много под очакванията в двубоя срещу Египет. Весино опитваше доста повече извеждащи пасовем, за да изостри играта, но рядко му се получаваше, докато Бентанкур почти не успя да направи нито един успешен дрибъл, което е неговата силна страна.

Разбира се, двамата полузащитници не бяха подпомогнати от своите съотборници, но изпълнението им просто не беше достатъчно добро и те бяха основната причина, поради която играта на тима беше на толкова бавно темпо.

Луис Суарес:

Суарес имаше просто ужасно представяне и нищо, което той се опита да направи, не се получи. Нападателят на Барселона беше може би най-голямото разочарование срещу Египет. Типичният му хъс и жажда за голове бяха там, но изпълненията му бяха под нивото му. Суарес бе отчайващ пред гола и в друг ден без проблем щеше да има два гола до името си в подобен мач. Много пъти и първото докосване на уругваеца не се получаваше, което не е характерно за играч от неговата класа. След като през втората половина Уругвай натисна още повече, то Суарес отново не успя да впечатли и той е големият длъжник на отбора след първия кръг.

Финално заключение

Ако Уругвай иска да постигне успех ъстезанието, те просто трябва да подобрят значително това, което показаха в петък. Въпреки че имаха много повече контрол над двубоя срещу Египет, те бяха големи късметлии, че спечелиха. Срещу по-добри противници, когато се прилага по-голям натиск, Уругвай ще трябва да покаже по-високо качество и добър контрол на топката и да намери решение на бавното изнасяне на кълбото в нападение.

Уругвай най-вероятно ще се изправи срещу по-агресивна Русия, то Саудитска Арабия ще играе както Египет, а уругвайците със сигурност ще са взели поуки и ще се стремят да не се стига до драмата в края срещу „фараоните“. Като цяло, много повече смелост е необходима както на терена, така и в избора на треньора. Той може да заложи на млади играчи като Бентакур и Торейра и да им дава повече свобода на терена, което не се случи срещу Египет. Уругвай се измъкна с победа след първия кръг и все още има потенциал да триумфира в групата, но ще трябва да бъде на върха на възможностите си във финалния мач от груповата фаза срещу Русия, която показа много добро лице срещу Саудитска Арабия.

Вижте също: